Defensie zoekt nieuwe soldaten, het liefst geen mannen

In het Nederlandse leger moeten meer vrouwen

Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat heeft grote plannen. Als het aan hem ligt, bestaat het Nederlandse leger in 2030 voor tenminste 30 procent uit vrouwen. Momenteel is slechts 16% van alle personeelsleden bij Defensie een vrouw.

Beleid aanscherpen

Van der Maat stoort zich aan het idee dat Defensie wordt gedefinieerd als een ‘mannenberoep’. Met een brief richting de Tweede Kamer denkt hij daarom dat nu ”een goed moment” is om de ambitie van ”een van de grootste werkgevers van Nederland” aan te scherpen.

Personeelstekort

Defensie kampt al geruime tijd met een fors personeelstekort. Dat is niet zo gek. Eerder meldden wij namelijk al dat het voor een 18-jarige financieel beter is om hamburgers bij McDonald’s te flippen.

Van der Maat is desalniettemin voornemens veel nieuwe mensen aan te nemen. Echter moet daar een veel groter aandeel vrouwen bij zitten, vindt de staatssecretaris van Defensie. Hij wil daarom “bij gelijke geschiktheid” de voorkeur geven aan een vrouw.

Sentimenten

Van der Maat houdt er rekening mee dat de maatregelen “verschillende sentimenten” zullen oproepen in de organisatie. Hij benadrukt dat het tegen het licht houden van de eisen niet betekent “dat we inleveren op kwaliteit, maar juist verbreden, versnellen en differentiëren waar dat nodig is”.

Hij gaat ervan uit dat het werken met een streefcijfer niet bij alle geledingen zal werken. Bij het Korps Mariniers, gevechtseenheden bij de Landmacht en onder technici “hebben deze ontwikkelingen meer tijd nodig”, schrijft hij.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven