De verwarming dagelijks vaak aan- en uitzetten: is dat verstandig?

De verwarming dagelijks vaak aan- en uitzetten: is dat verstandig?

De energieprijzen stijgen al een behoorlijke tijd. Ook voor komend jaar zijn de vooruitzichten niet erg positief.

Het overgrote gedeelte van je energierekening bestaat uit kosten voor de verwarming. Maar is het eigenlijk verstandig om de verwarming dagelijks kort aan te zetten, of niet?

Besparen

Juist omdat we met zijn allen een hoge prijs betalen voor energie, proberen we te besparen op de factuur. Veel mensen zijn al begonnen met het lager zetten van de verwarming.

De verwarming dagelijks vaak aan- en uitzetten: is dat verstandig?

Door de temperatuur met een paar graden te verminderen, bespaar je daar een fors bedrag op. Iemand die normaliter zijn of haar woning tot 20 graden verwarmt, kiest nu voor een graadje minder. Daarmee bespaar je toch al snel een eurootje of honderd per jaar.

Aan en uit

Wanneer de isolatie van je woning op orde is, is het niet nodig om de verwarming de hele dag te laten draaien. Je kan hem in de ochtend een uur aanzetten. De warmte blijft dan gewoon hangen tot in de middag.

In de middag kun je dan hetzelfde doen, waardoor je ook ‘s-avonds nog kunt genieten van een lekker warm huis. Maarre, is dat wel verstandig?

Het nadeel hiervan is dat je de cv-ketel meermaals per dag opstart. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal stelt dat het in dit geval afhankelijk is van de manier waarop de temperatuur wordt opgebouwd.

Is het bijvoorbeeld 18 graden en stel je de verwarming in op 21 graden, dan moet de ketel flink aan de slag. Dat is bepaald geen voordelige zaak.

Wat je beter kunt doen, is de temperatuur mondjesmaat verhogen. Je kunt de cv-ketel dus prima meermaals aanzetten, als je maar let op de temperatuur.

De verwarming dagelijks vaak aan- en uitzetten: is dat verstandig?

Slechte isolatie?

Wanneer je een woning hebt waarvan het bouwjaar dateert tussen 1975 en 1990, dan is de isolatie vermoedelijk niet al te best.

In de nacht kan het kwik dalen tot wel 15 graden. Milieu Centraal adviseert om de verwarming op 15 graden te zetten. De reden hiervoor je woning vochtig kan worden wanneer je de verwarming helemaal uitzet. Dat is slecht voor je gezondheid.

Vloerverwarming

Wanneer je beschikt over vloerverwarming, kun je de verwarming ’s nachts het best op 17 of 18 graden zetten. Volgens de experts van Milieu Centraal is het zo dat de watertemperatuur hierbij lager is dan in standaard radiatoren. Daarmee wordt energie bespaard.

Anderzijds betekent dat ook dat het langer duurt alvorens je woonkamer weer is opgewarmd. ”Bovendien is het rendement van je cv-ketel of warmtepomp minder goed als die in korte tijd het huis flink moet opwarmen. Daarom is het een aanrader om de temperatuur op 17 tot 18 graden te houden.

 

Scroll naar boven