De eerste boete voor het fokken van een bulldog is een feit

Het is algemeen bekend dat er al geruime tijd wordt gewerkt aan een verbod op het fokken van bulldogs en nu is er voor het eerst een boete uitgedeeld. Diegene had dat verbod genegeerd.

Bulldog

Een mopshondje of een Franse bulldog is ontzettend schattig. Tenminste, dat schijnen veel mensen te vinden. Maar aan het doorfokken van de dieren kleeft voor de dieren een enorme gezondheidskwaal.

Vaak kampen de beesten met knallende hoofdpijn en andere mankementen. In Nederland geldt er daarom een verbod voor het fokken van de dieren.

De eerste boete voor het fokken van een bulldog is een feit

3.000 euro

Nu is er iemand ook echt veroordeeld en fors op de vingers getikt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Degene heeft een boete ontvangen van 3.000 euro,

Daar is een last onder dwangsom aan toegevoegd. Wanneer de fokken opnieuw de fout in gaat, volgt er een dwangsom van 1.500 euro.

De NVWA meldt dat de dwangsom maximaal kan oplopen tot 9.000 euro. Wie de fokker precies is, is niet bekendgemaakt.

Gezondheid

Een aantal jaar geleden gaf de stichting Dier&Recht aan dat mopshonden vaak gezondheidsproblemen hebben. Onder meer chihuahua’s en dwergweesjes hebben last van chronische hoofdpijn.

Hun schedels zijn te klein en daardoor hebben de dieren uitpuilende ogen. Ook hebben ze vaak problemen met hun gebit. De mensen die deze soorten fokken, zijn zich volgens de stichting niet altijd bewust van wat ze aanrichten. Dat noemen zij ‘heel erg’.

Dier&Recht wil duidelijke fokregels voor mini-hondjes. De stichting hoopt dat de NVWA dit gaan realiseren en dan ook gaat naleven.

Eerder werd ook al een dergelijk verzoek gedaan. In maart 2019 maakte het ministerie van Landbouw, Voedselkwaliteit en Natuur strenge regels voor het fokken van honden met korte snuitjes, waaronder mopshondjes.

Scroll naar boven