Dartsters stappen uit Oranje-selectie omdat hun teamgenoot vroeger een man was

Dartsters stappen uit Oranje-selectie omdat hun teamgenoot vroeger een man was

Er is flinke opschudding in de dartsport ontstaan. Gisteren hebben dartsters Anca Zijlstra en Aileen de Graaf bekendgemaakt per direct uit het Nederlands vrouwenteam te stappen. Zij weigeren een ploeg te vormen met transvrouw Noa-Lynn van Leuven.

‘Schaam me’

Op Facebook lucht Anca Zijlstra haar hart. Ze schrijft: ”Het moment wanneer je je schaamt om voor het Nederlands team uit te komen omdat een biologische man meespeelt bij het vrouwenteam, is het tijd om te gaan.”

”Ik heb geprobeerd dit te accepteren, maar kan het niet goed keuren of goedpraten. Ik vind dat er bij sport er sprake moet zijn van een gelijkwaardig en eerlijk speelveld, die naar eer en geweten ook zo gehanteerd en geaccepteerd wordt”, aldus Zijlsta (50).

Ze wil niet langer uitkomen voor het Nederlandse team zoals trans vrouw Noa-Lynn van Leuven daarin is opgenomen. Ze geeft wel aan open te staan voor een eventuele terugkeer, maar dat betekent dat Van Leuven eerst weg zal moeten. Die is dat niet van plan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Noa-Lynn van Leuven (@noalynn180)

‘Hun keuze’

De NOS heeft Van Leueven om een reactie gevraagd. Die laat desgevraagd weten dat de situatie haar ‘veel energie heeft gekost’. Ze heeft verder weinig behoefte om erop in te gaan en geeft aan dat het de keuze is geweest van Zijlstra en Aileen de Graaf.

”Het enige jammere aan deze kwestie vind ik dat heel veel mensen vergeten dat ik ook een mens ben”, aldus Van Leuven.

Zijlstra en De Graaf willen ook niet verder ingaan op het gebeuren en wijzen naar hun verklaringen op Facebook. Daar willen ze het graag bij houden.

Scroll naar boven