Dagje strand eindigt niet best voor Sam (7): ”Denk na, idioten!”

Limburgse voetbalhooligan blaast eigen hand eraf met vuurwerk

Na slechts twee dagen is de zomervakantie van de zevenjarige Sam Pater uit Apeldoorn al ten einde. Hij ging op dinsdag zwemmen bij het Heerderstrand en stapte in iets scherps. Niet veel later moest hij geopereerd worden. Zijn voet moet zeven weken in het gips.

Iets scherps

De moeder van Sam, Natasja Jochems, gaat al jaren met haar familie naar het Heerderstrand. Zo ook afgelopen dinsdag, toen het 30 graden was.

Sam speelt lekker in het water van de recreatieplas, wanneer hij in iets scherps stapt. Natasja denkt in eerste instantie dat het wel meevalt, maar terwijl ze de hevig bl0edende wond probeert te stelpen, schrikt ze zich rot: ”Ik zag het bot zitten”, zo vertelt ze aan het Algemeen Dagblad.

Natasja belt de huisarts en krijgt te horen dat ze er over 2 uur terecht kan. ”Dat gaan we dus niet doen, dacht ik. Ik ben er direct heengereden. Met veel te hoge snelheid.”

”Bij de huisarts zagen ze direct dat het menens was. We werden doorverwezen naar het ziekenhuis. Slechts 10 minuten nadat we daar aankwamen, kwam er al een chirurg.”

Pezen

Die heeft geen goed nieuws. De pezen en zenuwen van de twee grootste tenen zijn doorgesneden en Sam moet direct onder het mes. Pas na twee uur is de ingreep geslaagd.

”Maar het is de vraag of Sam zijn tenen straks net zo kan gebruiken als voorheen”, aldus Natasja. ”Dat baart ons heel veel zorgen.”

De onzekerheid gaat een paar maanden duren, want Sam moet eerst zeven weken in het gips. Daarna krijgt hij fysiotherapie. Pas daarna wordt er meer duidelijk.

Flesjes

Natasja heeft een bericht op Facebook gepost. Daarin richt ze zich specifiek tot de ‘idioten’ die het leed hebben veroorzaakt. Want onverlaten zouden ‘flesjes kapot hebben gegooid tegen de beelden die in het water staan’.

‘Denk na wat je achterlaat op het strand, kijk eens wat je een kind er mee aan doet.’ En op andere ouders. ‘Trek waterschoentjes aan want ik gun geen enkele ouder dit.’

Natasja denkt dit doordat mensen die op bericht reageren aangeven dat er jongeren zijn die ’s avonds flesjes tegen de beelden aan gooien. Het glas belandt in het water.

Moeilijk te handhaven

Woordvoerder Adriaan van der Linden laat weten dat er een verbod op glas geldt, maar dat dit moeilijk te handhaven is. Het is niet mogelijk om tassen te gaan controleren.

”We hebben wel afspraken met de autoriteiten, maar dan moeten mensen wel op heterdaad betrapt worden. En dat is net zoals bij hondenpoep erg lastig. Wel wordt er nu extra ‘gescand’.

Neem je zooi mee!

Hij doet ook een oproep aan mensen: ”Neem je zooi mee, want het begint natuurlijk met menselijk gedrag. Wat dat betreft zijn we wel blij met het statiegeld op blikjes. Maar helaas zijn er bierflesjes waar dat niet op zit.”

Hoewel hij liever heeft dat het niet nodig is, sluit Van der Linden zich graag aan bij het advies van Natasja om waterschoenen te dragen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Daar weet Sam inmiddels alles van.

Scroll naar boven