D66-minister wil af van genderspecifieke termen: ”Niet meer van deze tijd”

D66-minister wil af van genderspecifieke termen: ''Vader en moeder' niet meer van deze tijd''

D66-minister Franck Weerwind wil dat wetteksten ‘gezuiverd’ worden van ‘genderspecifieke termen’. De minister van Rechtsbescherming komt met een hele lijst van woorden die hij niet meer wil zien. Dat gaat om bijvoorbeeld ‘goede huisvader’, raadsheer en scheidsman’.

Weerwind wil wetten dus genderneutraal maken. Hij heeft wekenlang besteed aan het Burgerlijk Wetboek, om daar met een rode pen ‘genderspecifieke termen’ te omcirkelen. Dit overigens op verzoek van transminister Van Ginneken, die zich hier ook erg aan stoorde.

D66-minister wil af van genderspecifieke termen: ''Niet meer van deze tijd''

Vader en moeder

De bewindsman zou ook graag zien dat we in Nederland stoppen met de termen vader en moeder. Helemaal verbieden is niet zijn bedoeling, maar Weerwind wil hen liever aanduiden als ”een ouder uit wie een kind is geboren”.

Weerwind: ”Ik heb daarom een aanpassing van het Besluit Burgerlijke Stand 1994 voorbereid, op grond waarvan de transgender man uit wie het kind is geboren in de geboorteakte van het kind zou kunnen worden aangeduid als ‘ouder uit wie het kind is geboren’.”

’X’

Maar Weerwind is nog niet klaar. Hij houdt ook rekening met de optie dat zonder rechterlijke tussenkomst de vermelding van het geslacht in hun geboorteakte kan worden gewijzigd naar ‘X’. Hij onderzoekt momenteel of aanduidingen zoals ‘de zwangere werkneemster’ moeten worden aangepast.

Weerwind noemt het Burgerlijk Wetboek door sommige mannelijke aanduidingen ’niet meer van deze tijd’. Hij valt over ’scheidsmannen, raadsheer en goede huisvader’. De minister wil de wet wijzigen om zulke termen te schrappen, al erkent hij dat zoiets veel werk kost. ”Wijziging van het begrip raadsheer behelst dan ook een uitgebreide wetgevingsoperatie, met potentieel grote gevolgen voor de rechtspraktijk. Ik ga hierover in gesprek met de rechtspraak.”

Scroll naar boven