“Cruciale goal van Lionel Messi had afgekeurd moeten worden”

"Cruciale goal van Lionel Messi had afgekeurd moeten worden"

Argentinië won gisteren het WK nadat het via de strafschoppenreeks afrekende met Frankrijk. Erg jammer voor de Fransen, maar de lokale media heeft het vooral over de 3-2 van Lionel Messi. Die zou niet geteld hebben mogen hebben.

Wisselspelers

De Argentijnse wereldster leek zijn ploeg diep in de verlenging de wereldtitel te bezorgen door uit een rebound de 3-2 langs Hugo Lloris te frommelen. Maar nu blijkt dat Argentijnse wisselspelers al voor de goal het veld op renden.

En daarom had ref Szymon Marciniak de goal moeten afkeuren”, schrijft de toonaangevende Franse sportkrant L’Équipe. “Op het moment van de trap van Messi stonden enkele Argentijnse invallers, overmand door emoties, al te vieren op het veld. En dat is niet toegestaan.”

Scheidsrechter reageert

De Belgische oud-scheidsrechter Tim Pots reageert speciaal voor de Belgische krant Het Laatste Nieuws op deze situatie en legt uit wat de spelregels hieromtrent voorschrijven.

“Dit is een geval van theorie versus praktijk. Een ploeg mag niet met meer dan 11 spelers aantreden. Als de arbiter na een doelpunt vaststelt dat een ploeg echt met 12 op het veld stond op dat moment, moet het doelpunt geannuleerd worden vóór er opnieuw wordt afgetrapt, anders telt het doelpunt definitief.”

Hij vervolgt: “Alleen kan je in dit geval bezwaarlijk stellen dat Argentinië effectief met meer dan 11 spelers op het veld stond… Dan moet je het spel ook stilleggen iedere keer er een opwarmende wisselspeler de zijlijn met 1 voet aanraakt.”

Scroll naar boven