Crisis bij toiletpapiermakers, waarschuwing voor dreigende tekorten

Toiletpapiermakers waarschuwen voor dreigende tekorten

Producenten van toilet- en keukenpapier komen met zeer slecht nieuws. Dankzij de alsmaar oplopende prijs voor papier dreigt een verwoestende crisis, waardoor het slechts een kwestie van tijd is voordat er tekorten gaan ontstaan.

Dat schrijft de Belgische krant De Tijd vandaag. Een ‘insider’ die anoniem wil blijven, maar in de branche actief is, zegt: ”Dit is de hel. Voor ons en voor onze klanten. De kosten van het maken van papieren zakdoekjes, tissues en wc- en keukenpapier worden normaal voor de helft bepaald door de prijs van papierpulp. Die is het afgelopen jaar met ongeveer de helft gestegen.”

Toiletpapiermakers waarschuwen voor dreigende tekorten

Stevige prijsverhogingen

Het maken van wc-papier blijkt een ‘energie-intensieve’ bezigheid. Normaliter bepaalt energie 10 tot 15 procent van de kosten van een rolletje wc-papier. Dankzij de exploderende gasprijs is dat inmiddels 50 procent. De insider wijst erop dat de enige manier om te overleven, ‘stevige prijsverhogingen’ zijn.

“Sinds de zomer van vorig jaar zitten we al aan onze vijfde prijsverhoging.” In vergelijking met vorig jaar is de verkoop van keukenpapier met 30 procent gedaald. Wc-papier is daarentegen minder prijsgevoelig. Daar zijn geen alternatieven voor.

De fabrikanten laten hun machines iets trager dan normaal draaien, en sommige producenten gaan nog een stap verder en leggen de papiermachines tot tien dagen per maand stil, ook in ons land.

“We hebben geen belang bij paniek, want dan beland je in hamstertoestanden. Dat is slecht voor iedereen. Maar als het zo doorgaat en iedereen zijn machines stillegt, sluit ik niet uit dat in bepaalde periodes in sommige regio’s tekorten zullen gaan ontstaan”, zegt de sectorspecialist.

Scroll naar boven