Er zijn steeds minder mensen die met contant geld betalen, of het uberhaupt opnemen. De meesten lopen in de supermarkt liever naar een zelfscankassa, dan dat ze in de rij gaan staan bij een fysieke medewerker van de winkel.
Contant geld
De mensen die nog wel contant geld pinnen, moeten daarvoor betalen. Maar wist je dat banken hier flink op verdienen? De meeste mensen weten dat dus NIET.
Recent onderzoek van De Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland wijst uit dat nog slechts twintig procent van alle betalingen contant wordt gedaan.
Banken zien die cijfers ook en willen het liefst dat iedereen digitaal gaat betalen. Om die reden verhogen ze de kosten van het opnemen van contant geld.
Steeds meer pinnen
Vroeger, in de goede oude tijd, ging iedereen naar een geldautomaat om contant geld op te nemen. Je kunt je misschien de rijen nog wel herinneren.
Met contant geld kon je betalen op de markt, maar briefgeld kun je ook gebruiken om cadeau te doen op verjaardagen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar tegenwoordig vind je ook op markten bordjes waar ‘pinnen? Graag!’ op staat. Alsof de marktlui ook van contanten af willen.
We zien het overal, zelfs in winkels. Mensen worden ontmoedigd om met contant geld te betalen. Desondanks blijft het een wettig betaalmiddel.
In een eerder artikel lieten wij zien dat winkels in hun recht staan wanneer ze betalingen met cash geld weigeren. Volgens onze overheid mogen winkels zelf bepalen.
Extra kosten
Maar goed, terug naar de essentie. Banken rekenen al langer kosten voor het storten van contant geld. Tot voor kort gold dit echter niet voor het pinnen van contant geld. En juist dat verandert nu. Wanneer jij contant geld gaat opnemen, wordt je daarvoor ‘beboet’.
Kosten van contant geld per bank
De website Manly heeft uitgezocht wat contant geld pinnen kost per bank. We beginnen met de ABN AMRO. Wanneer je daar geld wil opnemen, moet je daarvoor 5 euro per transactie betalen als je binnen een periode van een jaar meer dan 17.500 euro opneemt.
Daar komt vervolgens ook nog 0,5 procent van het te pinnen bedrag bovenop. Ben je student? Dan word je al extra belast vanaf 6.000 euro per jaar.
Bij de Rabobank moet je een ‘boete’ betalen van 0,75 euro per transactie, wanneer je een andere pinautomaat gebruikt dan Geldmaat.
Zit je bij ING Bank? Als je het standaard ING Oranjepakket hebt, hoef je niets extra’s te betalen voor contante opnames. Je betaalt hier 3,15 euro per maand voor.
Maar nu komt het trucje. Heb jij een ‘ING Oranjepakket met korting’? Dan betaal je maandelijks 2,70 euro, maar moet je ook 0,80 euro per opname betalen.
De SNS Bank, ASN Bank en de Regiobank berekenen op dit moment nog geen kosten voor het opnemen van contant geld. Wij vermoeden dat zij niet lang op zich zullen laten wachten. En dit is weer een teken dat mensen ontmoedigd worden om contant geld op te nemen.