Clive leeft altijd in het heden, geheugen werkt maar 30 seconden

Clive Wearing kan al veertig jaar geen herinneringen maken. De 84-jarige Brit kampt met het ergste geval van geheugenverlies in de medische geschiedenis. Hij kan zich zijn verleden niet heugen en zit altijd vast in het heden.

30 seconden

Wanneer Clive zijn vrouw ziet, begroet hij haar alsof hij haar voor het eerst ontmoet. Dat doet hij bijna vijfhonderd! keer op een dag.

En dan, in een oogwenk, is hij alles weer vergeten en begint het weer opnieuw. Dit duurt inmiddels al veertig jaar. Clive is steeds in de veronderstelling dat hij net is ontwaakt uit een coma.

Clive leeft altijd in het heden, geheugen werkt maar 30 seconden

Geheugen

In werkelijkheid leeft hij met wat wordt beschouwd als het ergste geval van geheugenverlies in de medische geschiedenis.

Het begon in 1985, zo meldt Daily Star. Clive liep een milde variant van herpes op. Niet lang daarna kon hij zich niets meer herinneren van zijn verleden. Hij zat vast in het heden en kon dus geen herinneringen meer maken.

Clive weet niets meer uit zijn kindertijd. Ook heeft hij geen idee dat hij kinderen heeft en hoe zij heten. Zijn geheugen doet het minimaal zeven en maximaal dertig seconden.

Wat hij op de een of andere manier niet vergeet, is hoe hij muziek moet maken. Vroeger was hij een pianist, die werkte in de kathedraal van Westminster.

Ook werkte hij bij BBC Radio 3. Maar nu wordt hij elke 30 seconden ‘opnieuw wakker’. Zijn vrouw Deborah schreef hier in 2005 een hartverscheurend boek over, genaamd Forever Today.

Ze schreef hierin: ”Wanneer hij met zijn ogen knippert, wordt zijn brein gereset. Elke keer dat hij knippert, gaat er weer een nieuwe wereld voor hem open.”

Clive zelf spreekt van een moeilijk leven. ”Ik heb nog nooit iets gehoord, niets gezien, niets aangeraakt, niks geroken. Het is alsof ik d00d ben.”

Oude leven

In een documentaire die er over hem is gemaakt, in 2005, wordt Clive gevraagd of hij zijn oude leven mist. ”Ja, maar ik heb geen idee hoe dat was. Dus ik ben er niet verdrietig of kwaad over. Ik heb helemaal geen gevoelens. Ik ben eigenlijk al 0verleden, alleen ik adem nog.”

 

Scroll naar boven