Claris vond Aldi-bon uit 2005 in de kast en vergelijkt deze met een bon van nu

In een tijd waarin inflatie de kop opsteekt en de kosten van levensonderhoud stijgen, heeft Clarisse van der Woude (47) een verrassende ontdekking gedaan tijdens het opruimen van haar huis.

Ze vond een Aldi-kassabon uit het jaar 2005 en kon het niet laten om de prijzen van toen te vergelijken met die van nu. Het resultaat is opvallend: sommige producten zijn drastisch in prijs gestegen, terwijl andere vrijwel hetzelfde zijn gebleven.

Aldi-bon

Van der Woude kwam de oude kassabon tegen terwijl ze bezig was met het opruimen van haar huis. Op de bon stond een verfafbrander die ze destijds voor €9,99 had gekocht. Nieuwsgierig naar de huidige prijs, ging ze op onderzoek uit om te zien hoeveel dit product nu zou kosten.

bunch of vegetables

Verfafbranderprijs blijft vrijwel onveranderd

Hoewel de exacte verfafbrander niet meer wordt verkocht, ontdekt Van der Woude dat vergelijkbare apparaten van huismerken ongeveer dezelfde prijs hadden als achttien jaar geleden. Ze verkocht de verfafbrander uiteindelijk voor €8, slechts €2 minder dan de nieuwprijs van destijds.

Prijsvergelijking van andere producten

Van der Woude besloot de rest van de kassabon ook te analyseren. Hieruit bleek dat sommige producten procentueel enorm in prijs waren gestegen.

Zo was de prijs van afbakbroodjes bijvoorbeeld gestegen van €0,22 naar €0,79, en de fles ketchup van €0,45 naar €1,09. Er zijn producten die nog meer omhoog zijn gegaan.

Boterproducten sprongen er nog meer uit, met een prijsstijging van 272% voor een kuipje margarine en zelfs 424% voor bak- en braadboter.

Verklaring voor prijsstijgingen

De gestegen kosten, zoals grondstoffen, energie, transport en arbeid, worden genoemd als de belangrijkste redenen voor de prijsstijgingen. Dit fenomeen is geen nieuws, maar het zien van een oude kassabon maakt de impact van inflatie tastbaar.

Salarisvergelijking

Van der Woude vergeleek ook haar salaris uit 2005 met haar huidige salaris. Ze ontdekte dat haar salaris met 104 procent is gestegen, maar merkte op dat ze in de loop der jaren van werkgever was veranderd.

Als ze binnen dezelfde functie was gebleven, zou haar salaris slechts met 26% zijn gestegen. Dat zijn nogal barre cijfers, als je het ons vraagt.

Krimpflatie: minder inhoud, dezelfde prijs?

Sommige producten zijn niet duurder geworden, maar Van der Woude vraagt zich af of de inhoud van sommige verpakkingen kleiner is geworden zonder een prijsdaling.

Dit fenomeen staat bekend als “krimpflatie” en roept vragen op over transparantie in productverpakkingen.

Plastictoeslag en duurzaamheid

Een nieuw aspect van boodschappen doen in 2023 is de toeslag voor plastic. Producten die eerder goedkoper waren, kunnen nu duurder lijken vanwege deze toeslag.

Deze toeslag is het gevolg van een Europese richtlijn om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen en meer plastic te hergebruiken en recyclen.

Koopgedrag in veranderende tijden

Van der Woude heeft in de loop der jaren haar koopgedrag aangepast om kosten te besparen. Ze koopt nu bijvoorbeeld geen plakken kaas meer, maar blokken kaas die ze zelf raspt, en kweekt zelf komkommers.

Scroll naar boven