Cijfers: Explosieve stijging asielzoekers met ‘vervalste’ documenten

Cijfers: Explosieve stijging asielzoekers met 'vervalste' documenten

Uit jaarcijfers van de marechaussee blijkt dat het aantal asielzoekers dat een verblijfsaanvraag doet in ons land, dit steeds vaker doet met vervalste documenten. Ging het in 2020 nog om 173 personen, een jaar later werden er 320 frauduleuze papieren ontdekt. 

Dat heeft de Koninklijke Marechaussee bekendgemaakt door de jaarcijfers over identiteits- en documentfraude met de Telegraaf te delen.

Waar en bij wie gaat het precies fout?

In verreweg de meeste gevallen gaat het om vervalsingen met inreisstempels of geboortedata. Het gros van de fraudeurs komt uit Syrië (132), gevolgd door Jemen (48), Turkije (42) en Afghanistan (19).

Cijfers: Explosieve stijging asielzoekers met 'vervalste' documenten in Nederland

Een medewerker van het Expertisecentrym Identiteitsfraude en Documenten (ECID) stelt dat asielzoekers zich jonger willen voordoen als dat ze zijn, of migranten die liegen over eerdere verblijven in de Europese Unie in de hoop opnieuw asiel aan te kunnen vragen in Nederland.

Het totale aantal fraudezaken dat de marechaussee registreerde, ligt met 2.321 zaken en 4.313 documenten in 2021 veel hoger. Luchthavens zorgen hierbij verreweg voor de meeste aanwas. Op Schiphol Airport registreerde man 607 zaken en ook Eindhoven Airport was goed voor 74 zaken.

Kat- en muisspel

Eerste luitenant Hofman noemt de strijd tussen de opsporingsdiensten en fraudeurs een ‘kat- en muisspel’. Daarbij wint de marechausse overiges meestal. ”Alles wordt geprobeerd ons op het verkeerde been te zetten. Vaak zonder resultaat, want wij weten inmiddels waar je op moet letten als mensen met valse papieren reizen.”

Op Schiphol heeft de Koninklijke Marechaussee een kamer waar alle valse papieren worden bewaard. Er is zelfs een doos met fantasiepaspoorten.

Ook zitten er documenten bij uit landen die niet eens (meer) bestaan. Een van de meest aangetroffen documenten betreft een ‘wereldpaspoort’. Dit is een nepdocument waarmee bezitters zogenaamd over de gehele wereld zouden kunnen reizen, zonder dat het paspoort gekoppeld is aan een land. In werkelijkheid worden personen die een wereldpaspoort laten zien meteen gearresteerd voor fraude.

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven