Chimpansee ziet na 29 jaar opsluiting voor het eerst daglicht: dit is hoe ze reageert (video)

Chimpansee ziet na 29 jaar opsluiting voor het eerst daglicht: dit is hoe ze reageert

In het Amerikaanse Florida heeft de organisatie Save The Chimps een chimpansee bevrijd. Het dier zat al 29 jaar opgesloten in een kleine kooi en zag zodoende nooit daglicht.

Daglicht

De 29-jarige chimpansee Vanilla werd geboren in een laboratorium. De aap had tot dusver nog nooit daglicht gezien en zat sinds dat ze geboren werd in een kleine kooi.

Afgelopen vrijdag bevrijdde de organisatie Save The Chimps Vanilla uit haar verblijf. Ze werd meteen overgebracht naar Fort Piece, een eiland in Florida dat groot genoeg is voor de apen.

In een hartverwarmende video, die gedeeld is door Dr. Andrew Halloran – de primatoloog van Save The Chimps, is te zien hoe deze chimpansee voor het eerst in haar leven het daglicht ziet.

Te zien is hoe ze wordt door het alfamannetje Dwight met een enorme knuffel wordt verwelkomd. Daarna kijkt de aap naar boven, en bewondert ze de blauwe lucht.

226 chimpansees

Vanilla woont momenteel samen met 226 andere chimpansees. Alle apen hebben een bedroevende achtergrond. Ze zijn door ons, mensen, ‘weggegooid uit laboratoria’, de amusementsindustrie, handel in exotische huisdieren en/of bevrijd uit dierentuinen waar ze het slecht hadden.

Volgens Halloran gaat het momenteel heel goed met Vanilla. ”Ze voelt zich goed thuis. Als ze het eiland niet aan het verkennen is, vermaakt ze zich meestal op een klimplatform. Vanuit daar kijkt ze bewonderenswaardig naar haar nieuwe leefwereld. De beelden zijn erg ontroerend. Hieronder kun je ze bekijken:

YouTube video player

Vind je dit een mooi artikel? Deel dit bericht dan op sociale media zodat andere mensen ook kunnen zien hoe de chimpansee voor het eerst in haar leven gelukkig is.

Scroll naar boven