Cheríe (68) en Terence (71) dakloos na woningbrand, gemeente wijst urgentie af

Cheríe (68) en Terence (71) dakloos na woningbrand, gemeente wijst urgentie af

Nadat ze zich een leven jaar kapot hebben gewerkt zijn de 68-jarige Chérie en Terence Havelaar (71) plots dakloos. Een felle brand rond sinterklaas vorig jaar legde hun complete woning in as. Wie denkt dat zij op hun van de gemeente kunnen rekenen heeft het mis.

Het echtpaar woonde zeventien jaar in hun monumentale pand met uitzicht op de rivies. Daar wilden ze samen graag oud worden, de kleinkinderen zien opgroeien en van hun pensioen genieten.

Maar op 4 december ging het volledig mis. Nadat er kortsluiting ontstond op de bovenverdiepen brandde de hele woning af en daarmee ook hun toekomstdromen.

Oneerlijk

Het stulpje is onbewoonbaar verklaard en voordat het weer is opgeknapt zijn ze jaren verder. Zo lang wil en kan het koppel misschien helemaal niet wachten. En dus contacteerden ze een woningcorporatie. Er bestaan speciale regels zodat mensen in nood met spoed nieuw onderdak kunnen krijgen.

Maar dat geldt blijkbaar niet voor de familie Havelaar. De gemeente wees hun urgentieverklaring keihard op en de reden zorgt voor verbazing.

17 jaar ingeschreven

De gemeente meldt namelijk dat ze ’te lang’ staan ingeschreven. Man en vrouw staan 17,5 jaar ingeschreven en dat is dus 6 maanden te lang, aangezien de maximale termijn 17 jaar betreft.

Bij de gemeente houden ze echter vast aan de regels en dus krijgt het echtpaar geen urgentie en dus ook geen woning. Het is natuurlijk bizar.

”Uit recent onderzoek blijkt dat mensen in Nijmegen gemiddeld pas met 21,6 jaar meettijd een huurwoning krijgen”, zegt Chérie Havelaar. ”Dus moeten wij nog jaren wachten. Als we nu reageren via Entree zijn we vaak de dertigste of veertigste in de rij. Om moedeloos van te worden. Het voelt oneerlijk. Ons huis is afgebrand en vanwege allerlei vage regeltjes krijgen we geen urgentie. Super bureaucratisch. Dat moet toch anders kunnen.”

Kamperen

Momenteel verblijven ze in een woning van een vriend, die voor zijn werk in het buitenland verblijft. ”Wij kunnen zolang in zijn huis slapen, maar weten nu al dat we binnenkort weer wegmoeten. We moeten kamperen in andermans huizen en dat is vreselijk. Hopelijk komt er alsnog een oplossing. Want op dit moment staat ons leven daardoor stil.”

Scroll naar boven