Chaos bij CBR: Kandidaten moeten zes! maanden wachten op praktijkexamen

Chaos bij CBR: Kandidaten moeten zes! maanden wachten op praktijkexamen

Het Centraal Bureau voor de uitgifte van Rijbewijzen (CBR) heeft haar zaken dramatisch voor elkaar. In maart waren de wachttijden voor praktijkexamens in sommige steden al opgelopen naar ruim 16 weken. Inmiddels is dat 25! weken geworden. 

De lange wachttijden bij het CBR zijn ontstaan door een tekort aan examinatoren en een achterstand doordat er vanwege corona maandenlang geen examens konden worden afgenomen.

CBR-directeur Alexander Pechtold luidde de noodklok twee maanden geleden al. Het vinden van geschikte examinatoren blijkt een bizar lastige opgave. Van de 8.087 kandidaten die zich in een jaar tijd hadden opgegeven, kwamen slechts 108 door de strenge selectieprocedure.

Maar tegelijkertijd zijn er ook examinatoren die met pensioen gaan. Daardoor wordt het personeelsprobleem nauwelijks opgelost.

Slagingspercentages

Een woordvoerder van het faalinstituut wijst erop dat het ook goed zou zijn wanneer kandidaten gewoon direct slagen. Nu ligt het slagingspercentage voor het praktijkexamen op 53 procent. ”Als dat nu eens zou stijgen naar 60 procent, dan kan iedereen binnen een paar weken afrijden.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven