Chantal is in zwanger maar rookt gewoon door

De 23-jarige Chantal is een fervent roker. Met zo’n twintig peuken per dag paft ze lekker door. Ze is echter ook zwanger van een kindje. In november is ze uitgerekend, maar wie denkt dat ze is gestopt met roken of er ook maar over heeft nagedacht om te stoppen, zit mis.

Chantal, die haar achternaam liever niet wil vertellen, rookt al sinds haar vijftiende. ”Ik pikte er soms eentje uit het pakje van mijn moeder.”

”Ze merkte het wel, maar zei er niets van. Op gegeven moment liet ik oudere jongens sigaretten halen. En sindsdien ben ik echt begonnen.”

Zwanger

Veel vrouwen die weten dat ze in verwachting zijn, stoppen direct met roken. Dat doen ze natuurlijk voor de baby, die niet gevraagd heeft om al die gifstofffen.

Maar Chantal is er heilig van overtuigd dat het allemaal wel meevalt. Ze vindt zelfs dat mensen zich niet zo druk moeten maken.

Chantal is in verwachting maar rookt gewoon door

‘Niet alles geloven’

”Mijn vriend en ik roken allebei. En ook in de woonkamer. Dan is het wel lastig om te stoppen. Hij wil niet buiten roken, dus ik sowieso al de hele dag in de rook.”

Ze krijgt veel kritiek van haar familie. ”Maar mijn moeder heeft ook gewoon doorgerookt toen ze zwanger was van mij. En wat is er met mij gebeurd? Helemaal niets.”

Chantal vindt dat mensen niet alles moeten geloven wat er in de media komt. ”Kijk maar naar corona. Dat was ook gewoon nep.”

Het is een beetje een rare vergelijking. Een beetje erg raar zelfs. Chantal wil niet stoppen met roken, en denkt ook dat haar baby daar totaal geen last van heeft.

Risico’s

Op de website van de Rijksoverheid staat duidelijk omschreven wat de risico’s zijn van roken tijdens een zwangerschap. Je kind kan zich bijvoorbeeld minder goed ontwikkelen, waardoor het zwakker ter wereld komt.

Ook is er een verhoogde kans op een miskraam, vroeggeboorte en bestaat er een grotere kans op aangeboren afwijkingen, leerproblemen, astma en overgewicht.

Wanneer Chantal daarmee geconfronteerd wordt, doet ze dat af als onzin. ”Het kan ja, maar dat hoeft helemaal niet.” Over enkele maanden komt haar kindje ter wereld.

Scroll naar boven