Buurtbewoners Ter Apel vertellen over ‘asielterreur’ in dorp

Buurtbewoners Ter Apel vertellen over 'asielterreur' in dorp

Het kabinet wil dat er snel een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers wordt gebouwd en heeft Bant in Flevoland aangewezen als ‘kansrijke locatie’. Dorpsbewoners hebben hier helemaal geen zin en zelfs de gemeente voelt zich er niet comfortabel bij. RTL Nieuws toog naar Ter Apel, om buurtbewoners over het leven rond een aanmeldcentrum te vragen.

Het begint nog mild, wanneer campingeigenaar Ronald Hut om zijn mening wordt gevraagd. Hut vindt het een erg mooie omgeving die vaak wordt onderschat. Hoewel hij stelt dat ”de positieve kant van de streek” vaker belicht moet worden kan hij niet ontkennen dat er veel overlast is.

Veel gestolen

”Er wordt echt veel gestolen. Politie en boa’s zijn hier dagelijks op de been.” Volgens Hut zijn het voornamelijk de mensen uit veilige landen die rotzooi komen trappen. ”Mensen die hier niets te zoeken hebben, de gelukszoekers. Zij verstieren de boel.”

Buurtbewoners Ter Apel vertellen over 'asielterreur' in dorp

De campingman benadrukt dat hij het zelf eigenlijk nooit ervaren heeft, maar dat hij verhalen hoort van vrienden, maar ook van kennissen en andere ondernemers. Op zijn eigen camping zijn er geen problemen. ”Bij mij komen ze alleen om in het zonnetje te zitten of te zwemmen.”

‘Mevrouw R.’

Mevrouw R., die uit angst anoniem wil blijven, noemt het ”een gevoelig onderwerp”, maar wil toch graag iets zeggen. De kwestie grijpt haar enorm aan en voelt zich niet meer thuis in haar dorp. ”Vroeger was er in Ter Apel gewoon een opvang voor vluchtelingen. Nu is het een toevluchtsoord voor mensen die ervan profiteren.”

R. zegt ”continu achterom te moeten kijken”. Ook moet ze alles op slot doen, opletten dat er geen vreemde personen door de straat lopen die foto’s maken, moet ze haar tuin bewaken en ervoor zorgen dat haar fiets niet wordt gestolen. Maar het kan nog erger: ”Ik ken zelfs verhalen van mensen die een vluchteling in hun woning aantroffen, of dat er een lag te slapen in de schuur.”

Zelfs een ritje naar de supermarkt is een hel voor mevrouw R. ”Er is altijd ellende, er is altijd iets aan de hand. De mannen zijn vrouwonvriendelijk en brutaal. Oh, en niemand wordt gestraft.” Ook de vrouw zegt dat ‘gelukzoekers’ de kern van het probleem zijn.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven