Buurt wordt helemaal gek van moskee vier keer per dag: ”Is dit nog Nederland?”

Buurt wordt gek van moskee vier keer per dag : ''Is dit nog Nederlands?''

Buurtbewoners die rondom de Taibah moskee wonen in Amsterdam, bij metrostation Kraaiennest, moeten tot hun ergernis elke dag vier keer luisteren naar de gebedsoproep.

Minutenlang schalt de oproep door de speakers. Op volume zo hard het kan wordt er ‘Allahu Akbar’ geschreeuwd. En daar is men klaar mee.

Heel hard en lang

Vijf bewoners van de nieuwbouwwijk achter het gebedshuis zijn bij elkaar gekomen. Zij bespreken de frustraties: ”Het is heel hard en lang. Ook onnodig, want de bezoekers van de moskee komen van heinde en verre. Op vrijdag staat de hele buurt vol met geparkeerde auto’s.”

Verhuizen

Een buurvrouw is ook kwaad. ”We hebben er helemaal niets mee maar horen het heel duidelijk, ook met gesloten ramen en deuren!”

De vrouw wordt er helemaal gestoord van. ”Voor ons is het een reden om na te denken over verhuizen. Dit lijkt niet meer op Nederland.”

Geen problemen met moskee

De vijf, die anoniem willen blijven maar tegen De Telegraaf toch klagen, beweren geen problemen te hebben met de moskee zelf.

”Ze zijn betrokken bij Hart voor de K-buurt en hebben een verbindende functie in de wijk. Ook zijn er regelmatig open dagen. Met de vorige bestuurder was het contact goed.”

Versterkt geluid

De moskee, die al sinds 1985 geopend is, heeft de oproep sinds anderhalf jaar versterkt. Meerdere keren per dag klinkt deze oproep op hoog volume uit de minaret. Bewoners zijn naar het stadsdeelbestuur gestapt, maar niemand heeft oog voor hen.

”Vroeger kon het ook zonder versterkte oproep. Waarom nu dan niet meer?”, zo vraagt iemand zich af die een appartement heeft achter het gebedshuis.

Schuld van het weer

Mohammed Asief vertelt dat de versterker kapot was. ”Wij hebben al sinds 1983 een vergunning de gebedsoproep te laten klinken.”

Dat die versterker voorheen niet gebruikt werd, ligt volgens hem aan het Nederlandse weer. ”De installie was vaak kapot door het weer. Het regent vaakt.”

Volgens Asief is de oproep juist goed voor de buurt. ”We roepen mensen op om te bidden. Bidden lost problemen op. Dat is juist goed voor de buurt.”

Niet in de ochtend

Vier keer per dag is al verschrikkelijk voor niet-islamitische mensen, maar eigenlijk zou het riedeltje vijf keer per dag moeten klinken.

Uit compassie voor de buurt wordt er voor zonsopgang geen oproep gedaan. ”Ook na tien uur ’s avonds doen we het niet.” In een reactie krijgt De Telegraaf van het stadsdeel te horen dat het in de wet is vastgelegd dat religieuze instellingen met geluid mogen oproepen.

Scroll naar boven