Bruine en bronzen Pieten ook in de ban: ”Dit pikken wij niet”

Bruine en bronzen Pieten ook in de ban: ''Dit pikken wij niet''

Sinterklaas is weer in aantocht en dus duiken er zoals al jaren het geval is, allerlei gekkies op in Nederland. Te beginnen met Kick Out Zwarte Piet. Het clubje demonstreert al jaren tegen Zwarte Piet. Ze hebben daar hun eigen redenen voor.

Haatclubjes verzameld

Maar inmiddels worden zij gesteund door Extinction Rebellion. Het klimaatclubje heeft niet alleen slapeloze nachten door de zogenaamde opwarming van de aarde.

Nee, zij zijn inmiddels ook zeer begaan met het lot van Gazanen en maken zich nu ook druk om Zwarte Piet. Je zou maar aan je kinderen moeten uitleggen dat je lid bent van zo’n club.

Afijn, gisteravond werd de raadszaal in de gemeente Elburg bezet. Een handjevol oproerkraaiers besloot tot een heuse sit-in. Dan kijk je verontwaardigd om je geen en ga je zitten.

Racisme

De actievoerders besloten hiertoe om te demonstreren tegen Zwarte Piet bij sinterklaasvieringen. De burgemeester meldde dat piet allang niet meer zwart is. Maar dat interesseert de betogers niet. Zij vinden dat er nog ’te veel racistische kenmerken zijn’.

De actiepoppetjes bleven twee uur op de grond zitten. Ze hadden ook een doek meegenomen waarin werd stilgestaan bij de slavernij.

Pas nadat bevelhebber Jerry Afriyie was op komen draven om zijn sekteleden toe te spreken, stond het groepje op. Je zou er bijna om moeten lachen, als het niet zo triest was.

‘Piet is niet genoeg veranderd’

Elburg gedraagt zich al slaafs, want sinds 2020 is Zwarte Piet vervangen door Grijze Piet. Niet genoeg, zo constateert KOZP.

De groep vindt dat de pieten een ’te donkere’ onderlaag hebben. De afropruiken moeten ook weg en er moeten ook minder roetvegen komen.

Woordvoerder Miresela de Cuba wil dat Nederlanders ook stoppen met bruine en/of bronzen pieten. Zij eisen dat gemeentes overleggen met hen.

”Wij hebben een duidelijk convenant opgesteld met richtlijnen waar een piet aan moet voldoen. Het is niet aan anderen om te bepalen of Piet wel of niet racistisch is.”

”Dit protest moet je zien als een oproep aan alle gemeenten. Overleg met ons, stuur ons een mail met hoe piet eruit gaat zien. Zo makkelijk kan het zijn.”

Scroll naar boven