Brekend nieuws: Miljoenen euro’s voor mensen die ’te lang’ op verblijfsvergunning wachten

Asielzoekers

Asielzoekers die ontevreden zijn over de lange wachttijd van hun procedure, krijgen duizenden euro’s voor het leed dat hun wordt aangedaan. Het demissionaire kabinet reserveert tot en met 2024 in totaal 55 miljoen euro voor de Nieuwe Nederlanders.

Dwangsommen

Het is werkelijk waar te gek voor woorden: je stapt in een rubberbootje en kiest er zelf voor om naar Nederland te komen. Daar ga je dan boos doen omdat je niet a la minute een verblijfsvergunning krijgt, en als beloning krijg je duizenden euro’s omdat het heel erg is allemaal.

Klinkt bizar he? Helaas is de waarheid hard. Migranten maken namelijk aanspraak op rechterlijke dwangsommen, als ze contact zoeken over hun ’te langzame’ afhandeling van hun asielaanvraag.

Van der Burg

Vanuit de Tweede Kamer is meermaals verzocht om opheldering te geven over de hoogte hiervan. Staatssecretaris Eric van der Burg, de man die migratie totaal uit de hand heeft laten lopen maar tot onbegrip van duizenden Nederlanders nog steeds op zijn post zit, geeft nu uitsluitsel.

”IND heeft de financiële gevolgen van de rechterlijke uitspraken in kaart gebracht”, schrijft de inmiddels demissionaire Van der Burg. Naar verwachting moet er zo’n 55 miljoen euro aan dwangsommen worden uitgekeerd tot en met 2024, maar dat is het meest gunstige scenario.

Beslistermijn

De IND hanteert een beslistermijn van 15 maanden. Dat wil zeggen dat de dienst binnen 15 maanden moet besluiten of iemand in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning.

Die termijn is al opgerekt, want voorheen was dat zes maanden. Door de tsunami aan gelukszoekers en het personeelstekort bij de IND, is het voor migranten een goudmijn.  Des te langer ze moeten wachten, des te meer geld ze van belastingbetalers ontvangen.

Tussen 2017 en 2022 is er in totaal zo’n 43 miljoen euro uitgekeerd. Nu wordt er een forse toename verwacht. Het gaat om enorme bedragen per zaak.

Per zaak kan een dwangsom van 1.442 euro worden opgelegd. Maar asielzoekers kunnen meerdere zaken aanspannen. Het kan zo zijn, dat Nederland per persoon ’tienduizenden euro’s moet aftikken.

‘Gebeurt nergens anders’

Om het nog krankzinniger te maken: Dit gebeurt alleen in Nederland. Andere landen hebben deze boeteregeling niet. In de Kamer klinkt dan ook kritiek (lekker op tijd wel).

SGP-Kamerlid Bisschop meent dat zijn partij al sinds 2019 aandacht vraagt voor de absurde situatie dat asielzoekers met enorme bedragen profiteren en misbruik maken.

Scroll naar boven