Ziekenhuizen verkeren in grote problemen. Ze hebben het enorm druk met verzorgen van patiënten met griep en het RS-virus. De zorgvraag kanniet voldoende tegemoet worden gekomen. Niet iedereen die het nodig heeft, krijgt zorg.
Woordvoerder Lex Kloosterman van het UMCG Groningen vindt dat mensen thuis moeten blijven bij griepklachten. ”Dit is noodzakelijk om verdere verspreiding te voorkomen. Pas als je verergering merkt is het tijd om naar de huisarts te gaan en niet eerder.”
Onderzoek van Hart van Nederland wijst uit dat 67 procent van de mensen dit niet doet. Zij willen niet thuisblijven als ze een snotneus hebben en doen dat dus ook niet.
Zorginfarct op de loer
De druk op de zorg is in veel regio’s groot, een toename aan drukte zien we vooral bij huisartsen,” laat een woordvoerster van Kramer aan Hart van Nederland weten.
Het is geen vreemde tijd voor een griepuitbraak: “Door corona hebben we minder weerstand opgebouwd door de jaren,” aldus UMCG-woordvoerder Kloosterman.
Stormloop bij drogisterijen
Niet alleen bij de ziekenhuizen en huisartsen, maar ook bij de drogisterijen loopt het momenteel storm. “Tijdens corona was het wel heel heftig, maar ik merk nu met deze epidemie dat we echt veel verkopen,” laat Loes van Drogisterij Jacob Hooy aan Hart van Nederland.
Voornamelijk weerstand verhogende middelen gaan als warme boordjes over de toonbank: “Vitamine C-, antigrippine-tabletten en neusspray doen het goed, maar ook pijnstillers zoals paracetamol,” vertelt Loes.