Breaking: Stikstofbeleid mogelijk nóg strenger na internationaal onderzoek

Breaking: Stikstofbeleid mogelijk nóg strenger na internationaal onderzoek

Enorm slecht nieuws voor boeren, want Nederland moet opnieuw gaan kijken naar de stikstofdoelen. Er zijn nieuwe wetenschappelijke bevindingen gepubliceerd, die van invloed kunnen zijn op het beleid dat het kabinet heeft uitgestippeld. In andere woorden betekent dit dat de regels waarschijnlijk nog strenger moeten worden.

De wetenschappers hebben gekeken naar hoe de natuur beïnvloed wordt door de uitstoot van stikstof. Deze bevindingen  worden gebruikt om vast te stellen hoeveel stikstof uitgestoten kan worden zonder te grote schade aan beschermde natuur.

Breaking: Stikstofbeleid mogelijk nóg strenger na internationaal onderzoek

Natuur in zeer slechte staat

Nu blijkt dat bepaalde soorten natuurlijk nog veel gevoeliger voor stikstof zijn dan gedacht. De NOS heeft berekend dat daardoor in bepaalde delen van Nederland, er minder stikstof uitgestoten moet worden dan onder het kabinetsbeleid. En dat heeft verregaande gevolgen.

Welke gevolgen dat precies zijn, is nog niet bekend. Wel duidelijk is dat het ministerie onderzoekers aan het werk zet om helder te krijgen wat er precies moet gebeuren. Volgens het ministerie zal dat ”zo snel mogelijk” gebeuren, al gaat dat nog enkele maanden duren.

Een woordvoerder van het ministerie zegt: “Het onderstreept wel dat het belangrijk is om snel de overbelasting aan te pakken, onze natuur staat er slecht voor.”

Scroll naar boven