Breaking: Rechter stelt COA in gelijk, asielhotel Albergen moet doorgaan

Breaking: Rechter stelt COA in gelijk, asielhotel Albergen moet doorgaan

De rechtbank heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in het gelijk gesteld omtrent de aankoop van Hotel ’t Elshuys in Albergen.

Het COA had de eigenaresse van het hotel voor de rechter gedaagd, omdat zij na het tekenen van het koopcontract ineens onder de verkoop uit wilde komen.

Helder vanaf eerste contact

Het kort geding heeft een hoop duidelijk gemaakt. De makelaar, door de eigenaresse zelf ingehuurd, bleek het hotel zelf te hebben aangeprezen bij het COA. Desondanks beweerde de eigenaresse dat zij niet wist dat haar hotel zou gaan dienen als opvanglocatie voor 150 tot 300 asielzoekers.

Breaking: Rechter stelt COA in gelijk, asielhotel Albergen moet doorgaan

COA was helder

“Uit de contacten tussen de makelaar en het COA blijkt dat steeds duidelijk was dat het COA het hotel wilde gebruiken voor opvang met veel meer bedden dan het hotel heeft”, aldus de rechter. “Het COA heeft open kaart gespeeld over zijn bedoeling met het hotel.”

Het hotel biedt plaats aan 28 kamers en 74 bedden. De eigenaresse krijgt een paniekaanval van het idee dat het COA er 200 mensen in wil proppen. ”Ik blokkeerde helemaal toen ik hoorde dat er plannen waren voor driehonderd mensen met ook units in het weiland. In het buitengebied van Twente kun je niet zomaar units neerzetten en mensen opvangen. Ik heb toen meteen geappt of we er alsjeblieft nog vanaf konden.”

Dwangsom

De rechter wees de vordering van het COA toe. De eigenaresse is verplicht het hotel te leveren. Doet ze dit niet, dan kost de weigering haar een dwangsom van 50.000 euro per dag. Dit tot groot verdriet van de eigenaresse, die teleurgesteld is over de uitkomst. Ze overweegt eventuele vervolgstappen, zo meldt Hart van Nederland.

Scroll naar boven