Breaking: Pfizer wil vaccins toedienen in de baarmoeder

Vrouw haat eigen voornaam: ''Mensen schrijven het altijd verkeerd''

Pfizer meldt een ‘effectief’ vaccin te hebben ontwikkeld tegen het RS-virus. De farmaceut wil deze via de zwangere moeder toedienen aan de ongeboren baby in de baarmoeder.

Wat is RS?

Het RS-virus is bij kinderen van twee jaar en jonger de meest voorkomende oorzaak van luchtweginfecties. Vermoedelijk is meer dan 60 procent van de kinderen voor hun eerste levensjaar besmet geweest met RS. De infectie is niet heftig, maar veroorzaakt ‘milde verkoudheidsverschijnselen’.

Dan kun je denken aan een loopneus, weinig eetlust, hoesten, niezen en soms koorts. Omdat het immuunsysteem enorm sterk is, worden kinderen nagenoeg nooit ernstig ziek.

‘Goedwerkend vaccin’

Ondanks het milde ziekteverloop, heeft Pfizer nu een ‘goedwerkend’ vaccin ontwikkeld tegen het RS-virus. De bedoeling is het vaccin niet rechtstreeks aan een baby toe te dienen, maar aan de zwangere moeder. Het geneesmiddelenbedrijf is van mening dat er daarmee voor de geboorte al immunisatie gaat plaatsvinden.

82 procent effectief

Het vaccin is echter niet helemaal waterdicht. Klinische proeven wijzen uit dat het vaccin zuigelingen voor 82 procent beschermt gedurende de eerste 90 levensdagen. Daarna wordt het zelfs nog minder. Gedurende de eerste zes maanden neemt die effectiviteit af naar 69,4 procent.

Pfizer: Helemaal veilig

Ondertussen is Pfizer begonnen met testen. Hiervoor hebben 7.400 zwange vrouwen zich opgegeven. Tijdens het late tweede tot derde trimester van hun zwangerschap, kregen zij een enkele dosis van het vaccin of werd hen een placebo gegeven.

Pfizer is lyrisch en stelt dat het vaccin veilig is. Het bedrij beweert dat het vaccin ‘goed werd verdragen’ zonder enige veiligheidsproblemen voor zowel gevaccineerde personen als hun pasgeborenen.