Breaking: nieuw virus ontdekt in China, 35 infecties bekendgemaakt

Breaking: nieuw virus ontdekt in China, 35 infecties bekendgemaakt

In China is een nieuwe zoönose ontdekt. Dat is feitelijk een infectie die van dier kan overspringen op de mens, exact zoals Covid-19. Het virus draagt de naam Langya en is vastgesteld bij 35 personen. Volgens de bekende Belgische viroloog Marc van Ranst is het ”afwachten hoe ernstig dit virus zal zijn voor ons.”

Een rapport, genaamd A Zoontoic Henipavirus in Febrile Patients in China’ in het zeer invloedrijke medische tijdschrift ‘The New Engeland Journal of Medicine’ beschrijft een nieuw henipavirus. De bekendste varianten hiervan dragen de namen Nipahvirus en het Hendravirus.

Vooral het Nipahvirus is zeer dodelijk. Cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tonen dat de sterftegraad bij het ongeneeslijke virus tussen de 40 en 75 procent ligt.

Symptomen

Langya-patiënten hebben last van verschillende symptomen, die veel weghebben van het coronavirus. De geïnfecteerden gingen onder meer gebukt onder koorts (100 procent van de patiënten), vermoeidheid (54 procent), hoesten (50 procent), verlies van eetlust (50 procent), spierpijn (46 procent), misselijkheid (38 procent), hoofdpijn (35 procent) en braken (35 procent).

Leverfalen

Er was ook een afname van het aantal witte bloedcellen bij 54 procent van de patiënten, een laag aantal bloedplaatjes bij 35 procent, leverfalen bij 35 procent en nierfalen bij 8 procent. Onder de 35 patiënten – die allemaal ontdekt werden in de oostelijke Chinese provincies Shandong en Henan – waren er 26 die geen enkele onderliggende aandoeningen hadden.

Spitsmuis

Een test bij 25 soorten wilde dieren wijst de spitsmuis aan als mogelijk reservoir voor het nieuwe virus. Het virus werd bij 27 procent van de geteste spitsmuizen aangetroffen.

Volgens viroloog Marc Van Ranst zijn er momenteel alleen gevallen gemeld in China en is niemand overleden. ”Patiënten hebben een griepachtig syndroom met verminderde nier- en leverfunctie”, zegt hij.

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven