Breaking: Mark Rutte met spoed naar Oekraïne

Breaking: Mark Rutte met spoed naar Oekraïne

Premier Mark Rutte en minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) brengen vrijdag een bliksembezoek aan Oekraïne, waar ze in de hoofdstad Kiev een ontmoeting hebben met president Volodimir Zelenski. Het bezoek is met name bedoeld om steun en solidariteit van Nederland te betuigen.

Rutte en Schreinemacher legden eerst een krans bij de Muur van Herinnering in Kiev. Na het overleg met de president zullen ze ook spreken met premier Denys Shmyhal. Verder zullen ze nog naar een beschadigde energiefaciliteit gaan, naar een school en naar een ontmoetingspunt voor burgers.

Het is volgende week precies een jaar geleden dat de Russische troepen Oekraïne binnenvielen. Sindsdien lukt het de Oekraïners om met militaire en financiële hulp van het Westen de indringers te weerstaan en op veel plekken terug te dringen.

Rutte was al eerder in Oekraïne. In juli vorig jaar bezocht hij onder meer de zwaar getroffen plaatsen Borodjanka, Boetsja en Irpin, een voorstad van Kiev. Begin februari vorig jaar, vlak voor het uitbreken van de oorlog, was hij ook in Kiev om met Zelenski te praten over de oplopende spanningen met de Russen.

Scroll naar boven