Breaking: ‘Europa gaat afscheid nemen van de euro’

Breaking: 'Europa gaat afscheid nemen van de euro'

De eurozone verkeert in grote problemen. De zuidelijke eurolanden hebben inmiddels zoveel schulden opgebouwd dat de situatie onhoudbaar wordt. Volgens oud-minister Hans Hoogervorst (VVD) is er nu sprake van een onhoudbare situatie en zal de munt ten onder gaan.

Hoogervorst, minister van Financiën tussen 2002 en 2003, vindt dat Nederland eruit moet stappen voordat ons land in een enorme financiële crisis zal belanden. Hans is zo bezorgd dat hij maandag naar Den Haag gaat om de Tweede Kamer te informeren over de puinhoop die er aan de gang is.

Pensioen

De verschillen tussen noord en zuid zijn enorm. Zo stoppen Fransen en Italianen al op hun 62 met werken, terwijl we in Nederland door moeten werken tot 67 jaar en 3 maanden. Hoogervorst denkt dat Nederlandse politici op den duur niet langer solidair willen zijn met landen die alleen maar meer schulden opbouwen en ondertussen niets doen om deze af te lossen.

Euro is mislukt

Hoogervorst is boos op de Europese Centrale Bank (ECB), die hij beschuldigt van ”pappen en nathouden” door jarenlang de schulden van zwakke landen te financieren.

De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB) scharen zich achter de zorgen van Hoogervorst en zijn van mening dat de verschillen tussen sterke en zwakke eurolanden alleen maar toenemen. Zij waarschuwen voor risico’s voor de stabiliteit en toekomstbestendigheid van de munteenheid.

We kunnen dan ook niet anders dan concluderen dat het invoeren van de euro niet het gewenste resultaat heeft gebracht. Sterker nog, het stort landen in een crisis die onomkeerbaar is. De enige manier om eruit te komen, is het afschaffen van de munteenheid en terug te keren naar nationale munteenheden.

Scroll naar boven