Breaking: EU wil definitief olieboycot, experts vrezen nog hogere inflatie

Brussel wil definitief olieboycot, experts vrezen 'catastrofale prijsstijgingen'

Nou, jongens en meisjes. De hoge functionarissen in Brussel zijn eruit: binnen zes maanden moet de EU af van ruwe olie, voor geraffineerde producten als benzine en diesel komt een boycot aan het einde van het jaar. 

EU-marionet Ursula von der Leyen is dolgelukkig. ”Poetin en Rusland zullen wegzinken”, zegt zij. Economische experts zijn minder enthousiast en vrezen dat de strafmaatregel zorgt voor een nog hogere inflatie. Met andere woorden: burgers worden financieel de klos en zullen te maken krijgen met catastrofale prijsstijgingen.

Om het plan definitief door te zetten, is instemming nodig van alle EU-lidstaten. Dat lukt niet, want Hongarije is net als Slowakije tegen. Daarom is besloten om te schikken. Lidstaten krijgen nog een paar maanden de tijd om af te kicken van Russische olie, terwijl er voor Hongarije en Slowakije een ‘uitzondering’ wordt gemaakt. Over een eenheid gesproken…

Zesde sanctiepakket

De olieboycot maakt deel uit van het zesde sanctiepakket dat Von der Leyen zojuist heeft gepresenteerd in Straatsburg. Zo wil Brussel nog meer banken uitsluiten van het Swift-systeem. Hieronder valt ook Sberbank, de grootste bank in Rusland.

Voorts is het de bedoeling dat er drie Russische omroepen gecensureerd worden, omdat zij ”de leugens van Poetin” in alle huiskamers brengen.

Tenslotte komen hoge militairen en mensen die betrokken zijn bij de belegering van Marioepol en de oorlogsmisdaden in Boetsja op de zwarte lijst te staan. Dit geldt ook voor het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk, de met Vladimir Poetin bevriende patriarch Kirill. Personen op de zwarte lijst mogen niet naar de EU reizen en eventuele tegoeden zullen worden bevroren.

 

Laat een reactie achter

Scroll naar boven