Brandstofprijzen in België enorm gedaald: Dit gaat er in Nederland gebeuren

a man pumping gas into his car at a gas station

Goed nieuws voor automobilisten in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg: de brandstofprijzen zijn aanzienlijk gedaald in België, waardoor tanken over de grens voordeliger is geworden. In dit artikel bekijken we de prijsverschillen en mogelijke gevolgen voor Nederlandse tanktoeristen.

Brandstofprijzen in België

Vanaf woensdag kunnen automobilisten in België profiteren van lagere brandstofprijzen. Zo kost een liter E10 slechts 1,83 euro, terwijl een liter E5 1,89 euro en diesel 2,02 euro per liter kost. Op sommige locaties zijn de prijzen zelfs nog gunstiger.

Brandstofprijzen in Nederland

Daarentegen liggen de brandstofprijzen in Nederland aanzienlijk hoger. Voor een liter Euro95 betaal je hier 2,25 euro, wat 42 cent meer is dan in België. Diesel kost in Nederland 2,09 euro per liter, een verschil van zeven cent ten opzichte van België.

Impact op tanktoerisme

Het prijsverschil is vooral merkbaar voor benzinerijders. Echter, het tanken over de grens kan duurder uitvallen door strengere controles. Bijvoorbeeld bij Lommel, net over de grens bij Valkenswaard, worden automobilisten die het verkeer ophouden bij het Lukoil-tankstation beboet met 116 euro. Dit kan de winst van goedkoper tanken in België tenietdoen.

Redenen achter de prijsdaling

De prijsdalingen in België zijn het gevolg van schommelingen in de noteringen van olieproducten en biocomponenten op de internationale markten. In Nederland wordt niet verwacht dat de prijzen even sterk zullen dalen, aangezien de prijsbepalingen voor brandstof hier anders verlopen dan in België, volgens Erik de Vries, directeur van de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE).

Hoewel tanken over de grens voordelig kan zijn, is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke boetes en verkeersregels in het buitenland.

Scroll naar boven