Boze Limburgers uit Sittard slopen regenboogpad: ”We zijn er klaar mee”

De LHBTI-gemeenschap is tot tranen toe geroerd. In het Limburgse Sittard hebben vandalen namelijk een zebrapad in regenboogkleuren aangepakt. Op de oversteekplaats zijn dikke klodders witte verf gegooid en is een lege verfemmer achtergelaten.

Boze Limburgers uit Sittard slopen regenboogpad: ''We zijn er klaar mee''
Beeld: COC Limburg

‘Defend Limburg’

In Nederland krijgen we steeds meer zebrapaden, bankjes en andere objecten die voorzien zijn van regenboogkleuren. Hier wil men ‘acceptatie’ mee bereiken.

Maar sommige mensen vinden het te ver gaan. Zo werden in het Limburgse Schinnen onlangs twee bankjes in de bekende kleuren overgeschilderd.

Een van die acties werd gefilmd door de daders zelf, die van de groep ‘Defend Limburg’ bleken te zijn. Geen idee wat er te verdedigen valt, maar dat is weer wat anders.

Onze goede vrienden van Internetgekkies hebben hier een artikel over gedeeld. Hierin kun je zien hoe twee ‘broeders’ even korte metten maken met een regenboog-bankje. De gemeente Beekdaelen was hier erg ontstemd over en probeert nu om de identiteit van de mannen te achterhalen.

Sittard

Afijn, even terug naar Sittard. De oversteek aan de Vijverweg is daar drie dagen geleden voorzien van een kleine aanpassing. De gemeente had besloten de regenboogkleuren aan te brengen onder het zebrapad.

Iemand vond dit blijkbaar niet mooi en is met een emmer verf naar de oversteekplaats gegaan. Op het zebrapad zijn meer dan vijf klodders verf aangebracht. Of gegooid.

Een lege emmer verf is een stille getuige van wat er gebeurd is, zo meldt Dagblad de Limburger. Het is niet duidelijk wie er achter de bekladding zit.

Wat betekent de regenboogvlag?

We hebben het in andere media nog nooit gelezen, maar wat betekent de regenboogvlag eigenlijk? De allereerste Pride-vlag werd ontworpen door Gilbert Baker, een activist die op de bres sprong voor mannen die ook op mannen vallen. Voordat de vlag werd gelanceerd, was een roze driehoek het symbool van homo’s.

De uiteindelijke regenboogvlag wapperde voor het eerst op 25 juni 1978 in San Francisco. Deze vlag gad geen zes, maar acht kleuren.

Naast de rode, oranje, gele, groene, blauwe en paarse stroken had de regenboogvlag van Baker ook een roze en turquoise baan.

Aan elke kleur had Baker een betekenis toegeschreven die voor hem stond voor een essentieel onderdeel van het leven van homoseksuele personen: zo stond roze voor ‘seks’, rood voor ‘het leven’, geel voor ‘zonlicht’, turquoise voor ‘kunst & magie’, groen voor ‘natuur.’

Scroll naar boven