Boze asielzoekers protesteren in Amsterdam en hebben veel eisen

Statushouders 'maandenlang op vakantie' naar thuisland, geven huis niet op

Een groep boze asielzoekers zonder verblijfsvergunning heeft vanmorgen een protestactie gehouden bij asielzoekerscentrum Willinklaan. De groep is het wachten op hun papieren beu en wil actie van de IND zien.

Boze asielzoekers protesteren in Amsterdam en hebben veel eisen

De groep stond in de stromende regen met kartonnen protestborden, die aardig doorweekt waren. Op een van de borden stond de tekst: ‘We willen verhuizen naar onze huizen’. Op een ander bord stond de tekst: ‘we moeten herenigd worden met onze families’.

COA vol begrip

Ronald Smallenburg van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) snapt dat de asielzoekers protesteren omdat er veel mis gaat. ”De procedures duren erg lang. We zien een grote instroom van vluchtelingen uit het buitenland. Daarnaast hebben we als COA een personeelstekort. Dat geldt ook voor de IND en eigenlijk voor de hele keten.”

‘Wij eisen huis’

Dat er in Nederland een wooncrisis is, lijkt niet te zijn doorgedrongen bij de nieuwe Nederlanders. Asielzoekers staan met statushouders te protesteren en willen een huis.

Asielzoeker Sami is helemaal uit Syrië gekomen. Hij kwam met zijn vrouw en twee kleine kinderen langs 17 veilige landen en het gezin legde 4.200 kilometer af. Nu staat hij in Amsterdam met een kartonnen bordje en hij is bepaald niet vrolijk.

”We zijn naar Nederland gekomen voor een beter leven. Om onze families hier te huisvesten. En nu zijn we aan het lijden. Dit duurt allemaal veel te lang.” Hij hoopt dat iemand luistert. ”Anders gaan we hier morgen weer staan. En overmorgen misschien ook.”

Boze asielzoekers protesteren in Amsterdam en hebben veel eisen

Scroll naar boven