Boze asielzoeker: ”Ben nu voor de derde keer in Nederland, het is hier slecht geregeld”

Bevolking Nederland in zes maanden tijd explosief gegroeid

In Ter Apel zit men met de handen in het haar. Het opvangcentrum zit namelijk helemaal vol en gisteren leek een groep van 50 tot 60 asielzoekers de nacht in de buitenlucht te moeten doorbrengen. Dit werd op het nippertje voorkomen door hen in de wachtruimtes van het AZC onder te brengen. De inspanningen kunnen niet op sympathie rekenen bij de migranten: ‘’Het is hier slecht geregeld.’’

Tegen Hart van Nederland doen meerdere asielzoekers hun verhaal. Een van hen zegt: ”Het was koud en we hebben lang moeten wachten. We sliepen eerst buiten. Rond één uur mochten we naar binnen en nu zijn we weer buiten. Ik kom uit Jemen, waar veel oorlog is. Nederland is het land van de vrede, dus ik wilde graag hier naartoe.’’

Derde keer in Nederland

Ook een mede-vluchteling veegt de vloer aan met de manier waarop zij ‘behandeld worden’. ”Het is hier niet goed. Ik krijg maar een zakje eten voor 24 uur, dat is veel te weinig. Als je een dokter nodig hebt kun je die niet bereiken. Het is ook te druk hier en de beveiliging heeft geen respect voor mensen.”

De man vervolgt: ”Ik kan nergens anders naar toe omdat ik niet eens geld heb voor de bus. Het is nu de derde keer dat ik in Nederland ben, eerder was ik er al in 2020 en 2021.”

Rode Kruis

Het Rode Kruis noemt de situatie in Ter Apel ”beneden elk humanitair peil en ronduit onacceptabel. De organisatie heeft tenten opgezet bij het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel om asielzoekers in op te vangen. Ook vervoert de het Rode Kruis honderd asielzoekers naar een noodopvanglocatie in Heerenveen.

Geen woningen

De problemen in Ter Apel hebben er deels te maken dat erkende asielzoekers er niet wegkomen. Dat kan niet, omdat er vanwege de woningnood voor hun geen huizen beschikbaar zijn. Om die reden zien ook veel gemeenten geen mogelijkheid om structurele opvang te bieden.

Deskundigen pleiten ervoor om als noodoplossing leegstaande panden beschikbaar te stellen die eigenlijk niet zijn bedoeld voor bewoning.

Laat een reactie achter

Scroll naar boven