Boeren roepen eigen onafhankelijke republiek uit: ”Hier bepalen wij”

Boeren roepen eigen onafhankelijke republiek uit: ''Hier bepalen wij''

Boeren die het niet eens zijn met de stikstofplannen van het kabinet, hebben gisteravond laat zowaar een eigen vrijstaat uitgeroepen in Alblasserwaard, Vijfheerenlanden en West-Betuwe. De nieuwe republiek heet Boerenlanden.

Zo’n tweehonderd boeren hebben gisteravond hard gewerkt aan het optuigen van hun eigen vrijstaat. Plaatsnaamborden van Kinderdijk tot Varik bij Tiel zijn beplakt met de naam van hun eigen republiek, iets dat natuurlijk helemaal niet kan maar in het teken moet worden gezien van protesten.

Eigen regels

Volgens woordvoerder Bart Belser, die binnenkort misschien wel president wordt van de ‘republiek Boerenlanden’, vindt het nodig dat de boeren een eigen vrijstaat hebben. Hij is van mening dat het koninkrijk Nederland niet naar hen luistert.

”We hebben geprobeerd er met praten uit te komen, maar dat is niet gelukt. In Boerenlanden willen we problemen op een democratische manier oplossen met hoor en wederhoor.” Het kabinet dat de scepter zwaait in het naburige Nederland is volgens Belser niet democratisch.

”Van de partijen in het kabinet was er bij de verkiezingen maar een voor het plan. De anderen zijn uiteindelijk overstag gegaan.”

Elk dorp aparte naam geven ‘beetje duur’

De economie in Boerenlanden gaat overigens niet heel voortvarend. Zo was het ”een beetje duur” om elk dorp dat in de vrijstaat ligt een aparte naam te geven, want naamstickers zijn niet goedkoop. Belser: ”We moesten op de kleintjes letten.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven