Grote paniek en schade na blikseminslag in woonboerderij

blikseminslag woonboerderij den dungen

Een rieten dak van een woonboerderij in Den Dungen raakte zondagavond zwaar beschadigd door een brand, vermoedelijk veroorzaakt door blikseminslag. De woonboerderij, gebouwd in 1894, werd beschermd door meerdere gespecialiseerde brandweerteams die ter plaatse waren om de brand te bestrijden.

Blikseminslag in Den Dungen

Rond 20.00 uur ontstond de brand. Verschillende teams, ondersteund werkten hard om het rieten dak te behouden door zorgvuldig lagen riet te verwijderen en de brand van binnenuit te blussen. Er werd gebruik gemaakt van grootschalig watertransport, waarbij water werd aangevoerd vanuit de Meerse Plas in Den Dungen.

Roland Hein, de eigenaar van de woonboerderij sinds 2017, observeerde de inspanningen van de brandweer van een afstand. Hij was thuis met zijn vrouw en dochter toen er rond acht uur een harde knal klonk. “Het stucwerk viel van de muren,” vertelde Hein. Hij zag meteen het vuur bij de schoorsteen en probeerde te blussen, maar al snel besefte hij dat dit zinloos was. “De brandweer arriveerde binnen tien minuten,” aldus Hein.

Zichtbaar in wijde omtrek

De rookontwikkeling was fors en zichtbaar in omliggende dorpen. De doorgaande weg in Den Dungen werd afgesloten, en omstanders werden vanwege de windrichting geadviseerd om binnen te blijven of weg te gaan. Door de blikseminslag viel bij omwonenden de elektriciteit en het internet uit, maar deze zijn inmiddels weer hersteld.

Hein stond, ondanks de omstandigheden, redelijk ontspannen toe te kijken ruim drie uur na het uitbreken van de brand. “Het is natuurlijk een ramp voor ons, maar gelukkig is de schade alleen materieel. Daar komen we wel overheen,” zei hij. Hein heeft al contact gehad met de schade-expert en kreeg vanuit verschillende hoeken hulp aangeboden, zoals een slaapplek voor de nacht.

Scroll naar boven