Bizar voorstel voorzitter COA: ”Bijstandsgezin kan asielzoeker in huis nemen”

Schitterend nieuw cruiseschip voor asielzoekers aangekomen in Huizen

Milo Schoenmaker, voorzitter van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), is helemaal de weg kwijt. Om zoveel mogelijk lege bedden in opvangcentra te realiseren, lijkt het hem een uitstekend idee als bijstandsgezinnen asielzoekers in huis nemen.

Schoenmaker is bloedserieus. Hij vindt dat je ”twee vliegen in één klap slaat” als je een bijstandsmoeder met kinderen in een huis laat wonen met een statushouder. Dat scheelt zoeken naar woningen en creëert aan de andere kant lege bedden bij opvangcentra.

‘Bijstandsmoeder moet vertrekken’

Schoenmaker doet zijn uitspraken in een interview met de Volkskrant. Hij wijst erop dat het COA veel locaties heeft met meerdere panden. ”Of panden die dermate groot zijn dat we gemakkelijk een vleugel kunnen afzonderen. Dan hak je zo’n gebouw eigenlijk in tweeën.”

”Het COA huurt het gebouw als geheel en kan allebei de vleugels gebruiken. Als we dan vervolgens krimpen, houden we één vleugel helemaal vrij. Dan kan de gemeente daar andere personen inzetten”, zegt hij.

Als de asielstroom toeneemt, zou het wel zo kunnen zijn dat de bijstandsmoeder moet vertrekken. Hoe snel dat dan moet gebeuren, is volgens Schoenmaker afhankelijk van de gemeente.

Bizar voorstel voorzitter COA: ''Bijstandsgezin kan asielzoeker in huis nemen''

PvdA: Plan niet slecht

PvdA-Kamerlid Habtamu vindt de woningnood erg schrijnend, maar heeft een goede oplossing: er moet meer gebouwd worden.

Deze oplossing had echt niemand aan zien komen, maar goed. Habtamu neemt overigens geen afstand van het plan van de COA-voorzitter. ”Je moet naar maatwerk zoeken. Als dit op dit moment in een bepaalde regio qua maatwerk het beste is, dan zou het kunnen dat je hiernaar kijkt.”

Laat een reactie achter