Bijna niemand weet wat deze vreemde knop in je auto betekent

Bijna niemand weet wat deze vreemde knop in je auto betekent

De meeste mensen die een auto hebben, weten natuurlijk heel goed waar alle knopjes voor dienen. Toch blijkt er een knop te zijn, waarvan veel mensen zich afvragen wat je er eigenlijk mee kunt. Speciaal voor hen daarom een uitleg over de ‘recirculatieknop’.

Om te beginnen: de knop bevindt zich op het dashboard van auto’s die voorzien zijn van airconditioning. Heb je geen airco, dan is de knop ook niet aanwezig.

Door op de knop te drukken, kun je op handmatige wijze de lucht in de auto laten recirculeren. De knop ziet er niet altijd hetzelfde uit.

Het is een beetje afhankelijk van de fabrikant. Desondanks wordt er altijd een icoon van een auto afgebeeld, met daarin drie pijltjes. Kun je de knop niet vinden? Dan heb je vermoedelijk een automatische regeling van de luchtcirculatie in je voertuig. Dan hoef je er dus niets aan te doen.

Bijna niemand weet wat deze vreemde knop in je auto betekent

Wat doet de knop?

En dan nu de hamvraag: wat doet de knop? Door hierop te drukken, zorg je ervoor dat de toevoer van frisse lucht onderbreekt. De aanwezige lucht wordt gecirculeerd.

Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je in tunnels rijdt, of in de file staat. Op deze manier kunnnen vieze luchtjes niet binnendringen.

Zorg er dan wel voor dat je de knop tijdig indrukt. Want wanneer je de stank al ruikt en je kiest dan voor circuleren, dan is het al te laat.

Automatisch

Soms is het ook mogelijk de recirculatie automatisch in te schakelen. Door middel van sensoren wordt dan de hoeveelheid stoffen in de buitenlucht gemeten.

Indien nodig, schakelt je auto dan automatisch over op het recirculeren van de al aanwezige lucht. Bij redelijk nieuwe auto’s die de knop niet hebben, gebeurt dat soms.

Zomer

In de zomer kun je de binnentemperatuur met deze knop ook sneller verlagen. Als je jouw auto maximaal wilt koelen, zet je bij een hete auto na het instappen eerst de ramen open.

Daarmee laat je de hete lucht ontsnappen. Vervolgens sluit je de ramen en zet je de airco aan. Vlak daarna druk je op de knop. De warme lucht van buiten hoeft niet continu afgekoeld te worden, waardoor de temperatuur sneller daalt. Klinkt hartstikke logisch, toch?

Let op

Maar, op blijven letten is ook belangrijk. Wanneer de auto voldoende gekoeld is, moet je de recirculatieknop uitschakelen. Omdat er geen toevoer van verse lucht is, stijgt de hoeveelheid kooldioxide.

Wanneer die concentratie hoog is, kun je last krijgen van vermoeidheid, een slechte concentratie en/of vermindere reactiesnelheid.

Ken je voertuig: de airco
Scroll naar boven