Bij dit Nederlandse pretpark kun je per direct niet meer met contant geld betalen

Bij dit Nederlandse pretpark kun je per direct niet meer contant betalen

Wie deze zomervakantie van plan is om gezellig met de hele familie naar Avonturenpark Hellendoorn te gaan, hoeft geen contant geld meer mee te nemen. Het park heeft een ‘pin-only’ maatregel ingevoerd en dat zorgt voor woeste bezoekers.

Pin-only

Wanneer je vanaf nu bij de souvenirwinkel een knuffel koopt, of een consumptie wilt nuttigen in het restaurant, kan er vanaf vandaag niet meer betaald worden met contact geld.

Het management heeft besloten overal borden op te hangen waarop staat dat er alleen gepind kan worden. Werknemers wordt verboden cash geld aan te nemen. Mensen die wel contant willen betalen, hebben pech. Dan kun je dus helemaal niets kopen.

De vraag is of dat zomaar mag. Kan een pretpark zelf bepalen of ze een wettelijk betaalmiddel mogen weigeren? De pinpas is namelijk niet overal zo ingeburgerd zoals in Nederland.

Kijk bijvoorbeeld naar Duitsland. Daar is het heel gebruikelijk om flink wat contant geld op zak te hebben. Duitsers komen vaak naar Nederlandse pretparken met alleen cash geld.

Cash weigeren mag

Niet echt. De rijksoverheid is er duidelijk over. Ondanks dat contant geld een wettelijk betaalmiddel is, hoeven winkeliers of horecagelegenheden, en dus ook pretparken, dat niet te accepteren. Er is geen verplichting.

Bij dit Nederlandse pretpark kun je per direct niet meer met contant geld betalen

‘Mensen wennen eraan’

Danny van der Weel, sinds kort marketingmanager bij Avonturenpark Hellendoorn, is duidelijk: ”Sinds corona betalen veel mensen contactloos.”

”Dat heeft veel voordelen. Het is niet alleen veiliger, maar ook een stuk hygiënischer en betalingen gaan ook sneller. Het is dus alleen maar goed.”

Volgens Van der Weel wennen mensen eraan. ”Dat heb ik zelf ervaren in de Verenigde Staten. In Zweden is cashloos ook al de norm. Zelfs in Duitsland gaat het steeds beter.”

Ontsnappingsmogelijkheid

Maar wat nu als je geen pinpas bij je hebt? Hellendoorn heeft nog een locatie waar met briefpapier en muntjes kan worden betaald. Dat geldt voor de algemene informatiebalie.

Daar kun je het geld in een machine gooien, waarmee je dan een cadeaukaart kunt aanschaffen. Als je aan het eind van de dag geld overhebt, kun je dat terugkrijgen.

Hellendoorn de enige

In reactie op het besluit van Hellendoorn laten andere parken weten geen plannen te hebben om over te gaan op alleen nog maar pinnen.

Een woordvoerder van het attractiepark in Kaatsheuvel zegt: ”Wij doen dit bewust niet. Bij ons is zowel contant geld alsook pinnen mogelijk en dat blijft ook zo.”

”Alleen bij enkele mobiele eettentjes is dit niet het geval en kunnen gasten alleen pinnen.” Ook in de toekomst blijft dat het geval: ”Er zijn geen concrete plannen om iets aan te gaan passen.”

Ook in Slagharen, Duinrell, Toverland, Walibi, Julianatoren, Drouwenerzand in Drenthe en Duine Zate in Friesland is en blijft het nog mogelijk met cash te betalen.

Wat vind jij van dit besluit? Op Twitter reageren mensen woedend. Laat jouw reactie achter op Facebook en deel dit artikel!

Scroll naar boven