Bezorgde virologen waarschuwen: ”Ga niet naast je oma of opa zitten met kerst”

Bezorgde virologen waarschuwen: ''Ga niet naast je oma of opa zitten met kerst''

Nederland zit momenteel in een griepepidemie en dat is voor bezorgde virologen aanleiding om een belangrijke oproep te doen. Als je snottert, ga dan niet naast je oma of opa zitten met kerst. Volgens virologen breng je hen dan in gevaar.

”Weet dat als je zelf ziek bent, je andere mensen kunt besmetten. En zeker voor kwetsbare mensen, kan de griep echt gevaarlijk zijn”, zo zegt Jean-Luc Murk, viroloog in het ETZ in Tilburg.

Mondkapje

Wel kun je maatregelen nemen om te zorgen dat ze minder risico lopen om ziek te worden. Wat we hebben geleerd in de coronatijd komt daar weer mooi van pas: “Je kunt voor de zekerheid wat extra afstand houden en je handen goed wassen. Als je snotterig bent kun je een mondkapje dragen.”

Bezorgde virologen waarschuwen: ''Ga niet naast je oma of opa zitten met kerst''

Maar dan nog is er geen garantie. Virussen kunnen namelijk ook al worden verspreid, voordat je zelf klachten hebt. Murk: ”We kunnen nu eenmaal moeilijk ontsnappen aan het griepseizoen.” Om meteen alle sociale activiteiten te stoppen vindt hij dan ook aan de overdreven kant: “Je kunt niet risicovrij leven.” Dus opa en oma maar helemaal ontwijken, is volgens Murk dan ook niet nodig. “Mensen moeten vooral hun gezond verstand gebruiken. Volledig uitsluiten dat opa of oma niet alsnog ziek wordt kan niet.”

Daar komt volgens Murk bij dat de kerst voor sommigen ook een heel eenzame periode kan zijn. “Mensen in de kou laten staan omdat iemand een snotneus heeft, daar ben ik geen voorstander van”, zegt hij.

Snotterseizoen

In ieder geval is het snotterseizoen dus nog niet voorbij. “Er zijn bijzonder veel luchtwegvirussen actief dit jaar.” Daardoor is de kans groot dat je dit jaar meerdere keren ziek wordt. ”We hebben dus nog een flink snotterseizoen voor de boeg.” Ook in het ziekenhuis wordt het een pittige winter ”maar we kunnen het tot op heden aan.”

Scroll naar boven