Tips van Oma: bestrijd zilvervisjes met deze geheime trucs!

zilvervisjes bestrijden

Zilvervisjes zijn kleine insecten die zich maar al te graag te goed doen aan je foto’s, tapijt en kleren. Maar daar is nog niet alles mee gezegd, want ze kunnen ook virussen en bacteriën verspreiden die jou en ook je huisdieren flink ziek kunnen maken.

Wat zijn Zilvervisjes?

Zilvervisjes kunnen op een aantal mogelijke manier je woning binnendringen. Maar hoe zorg je er nu voor dat ze jouw huis overslaan? Dat vertellen we je in dit artikel. Allereerst is de vraag: wat is een zilvervisje eigenlijk? Ze worden ook wel suikergast genoemd. Ze zijn klein en vleugelloos.

Het insect heeft zijn naam te danken aan de zilverachtige glans van de schubben en de manier waarop ze bewegen. Dat doen ze namelijk van links naar rechts. Eigenlijk een beetje zoals een vis in het water zwemt, zeg maar.

Als dit insect bij jou in huis te vinden is,

Zo komen ze binnen

Experts hebben zich gebogen over de vraag wat zilvervisjes nu precies trekt. Milieu Centraal schrijft daar het volgende over: ”Ze houden van een warme en vochtige omgeving. Je vindt ze dan ook vaak in afvoerleidingen, aanrechtkastjes en badkamers. Maar ook onder de vloerbedekking of zelfs in een boekenkast komen ze graag.”

Zilvervisjes komen binnen door gaatjes en kieren. Maar ze kunnen ook makkelijk binnenkomen door mee te liften op boeken of kranten. Je kunt je woning maar beter goed beschermen tegen deze insecten. Volgens Milieu Centraal moet je daarom zelf ook maar gaan denken als een ‘vies visje’.

Als dit insect bij jou in huis te vinden is,

Met andere woorden: hoe zorg je ervoor dat je huis zo onaantrekkelijk mogelijk is voor die krioelende rotbeesten? Je moet zorgen dat je zo min mogelijk plekken hebt waar ze zich thuisvoelen. Denk aan warme badkamers en toiletten. Als je die niet verwarmt, scheelt dat al.

Zilvervisjes gaan eraan bij een luchtvochtigheid van minder dan 50 procent. Je kunt ze het best bestrijden door problemen met vocht aan te pakken.

Als dit insect bij jou in huis te vinden is,

Dit kan je eraan doen

Stap nummer een is goed ventileren. Want daarmee voorkom je vochtigheid. ”Bedenk wel dat je woning in het algemeen, hoe droog je ook denkt dat het is, altijd vochtig is. Wanneer je geld genoeg hebt, of het ervoor over hebt, kun je overwegen om vloer- of bodemisolatie aan te laten leggen in de meest vochtige ruimtes in huis.

Daarnaast kun je ook cv-leidingen die door kasten en holle ruimtes lopen (laten) isoleren. Dan wordt het daar niet te warm. Op Hart van Nederland is een lijstje te vinden met handige tips om van zilvervisjes af te komen. Hiermee zou je er binnen een mum van tijd vanaf moeten zijn.

  • Maak kieren en gaten dicht met kit. Hiermee stop je niet alleen het binnentreden, maar voorkom je ook verspreiding.
  • Bewaar boeken en papieren in dozen. Wanneer boekenkasten en schilderijen op warme plekken staan,  inspecteer ze dan regelmatig. Als je schade ziet, zijn dat sporen die erop wijzen dat zilvervisjes je spullen hebben aangevreten.
  • Vochtige krant oprollen. Nog een mogelijheid is het oprollen van een vochtige krant met elastiek. Laat dit gedurende de nacht liggen en schud het de dag erop leeg.
  • Maak een mooie val. Je kunt de insecten in de val lokken door een glazen potje met tape te ontwikkelen. Met suikerwater erin bijvoorbeeld. Ze klimmen via de buitenkant in het potje en eenmaal binnen kunnen ze niet weg.
  • Geef spinnen de ruimte. Het klinkt niet zo fijn, maar spinnen en duizendpoten jagen op zilvervisjes. Geef ze gewoon de ruimte en laat spinnenwebben lekker zitten.

 

Heb jij last van Zilvervisjes in huis? Dan raden we je zeker aan om de bovenstaande tips te gebruiken. Ook willen we graag aan je vragen om een leuke reactie achter te laten op onze Facebookpagina! 

Scroll naar boven