Bestaat de 5-secondenregel voor eten op de grond echt? Dit gebeurt er in die tijd

Bestaat de 5-secondenregel voor eten op de grond echt? Dit gebeurt er in die tijd

Veel mensen denken dat wanneer je voedsel op de grond laat vallen, dat je het kunt opeten wanneer je het binnen vijf seconden opraapt. Maar is dat eigenlijk wel echt zo? In dit artikel lees je of de vijfsecondenregel echt bestaat en wat er gebeurt binnen die tijd.

Vijfsecondenregel

We laten allemaal wel eens voedsel op de grond vallen. De meeste mensen rapen het dan zo snel mogelijk op en eten het dan ook gewoon op.

Op de een of andere manier zit bij veel mensen in hun hoofd dat ze vijf seconden de tijd hebben. Dat idee is voortgekomen uit een onderzoek van een Amerikaanse studente in 2003. Die ondervroeg duizenden mensen. Meer dan 70% van de vrouwen en 56% van de mannen past de vijfsecondenregel toe.

Bestaat de 5-secondenregel voor eten op de grond echt? Dit gebeurt er in die tijd

Testen

Maar kun je voedsel dat je binnen vijf seconden van de vloer opraapt echt nog eten? Een Amerikaanse universiteitslab heeft groot onderzoek gedaan.

De onderzoekers keken allereerst naar de microben die zich op de vloer bevonden. Dat bleek mee te vallen, want het waren er zo goed als geen. Daarna werd dezelfde test gedaan op verschillende soorten tegels.

Daarna werden er koekjes en Haribo-gummibeertjes op een gesterilliseerde vloer gegooid. Dat hebben wij thuis niet, maar zo kon men dus wel onderzoeken wat er precies gebeurt met voedsel. Ook werd gekeken hoeveel bacteriën er vooraf op zaten en hoeveel dat na het oprapen was.

Bestaat de vijfsecondenregel echt?

De koekjes en snoepjes werden vervolgens meteen, na een paar seconden, na vijf seconden en 10 seconden opgeraapt. Je zult het vast al raden, maar in alle gevallen zaten er evenveel bacteriën op het voedsel. Het maakt dus niet uit of je het opraapt na een seconde, of na tien.

De conclusie is dan ook duidelijk: de vijfsecondenregel slaat helemaal nergens op. Betekent dat dat je eten dat op de vloer is gekomen niet meer kunt eten?

Dat ligt aan de soort voedsel. Een bolletje ijs ga je niet oprapen, maar als je bijvoorbeeld groente laat vallen en dit goed kunt afspoelen, is er niets aan de hand.

Pas jij de vijfsecondenregel ook toe? Laat het weten in de reacties en deel dit bericht op Facebook zodat we veel mensen kunnen bereiken!

Scroll naar boven