Berekening: Dit kost het energieverbruik van je kerstboom

Berekening: Dit kost het energieverbruik van je kerstboom

Veel huishoudens proberen flink te besparen op hun energieverbruik. Niet omdat men dat zo graag wil, maar uit angst voor de rekening. Nu kerst eraan zit te komen, tuigen steeds meer mensen de boom weer op. Maar wat kosten die lampjes in de boom eigenlijk?

Er zijn natuurlijk meerdere soorten kerstverlichting mogelijk. Anno nu worden er voornamelijk LED-lampjes verkocht en deze zijn ongeveer acht keer zo zuinig in verbuik ten opzichte van halogeen/gloeilampjes. Sterker nog, sinds 2012 worden er in ons land geen gloeilampjes meer geproduceerd.

LED-lampjes

Afijn, je hebt LED-lampjes. Hoeveel moet je dan betalen om de kerstboom een maand lang te verlichten? In het voorbeeld heb je de boom 30 dagen in je woonkamer staan. Webwinkel Pet’s Place gaat er gemakshalve vanuit dat jouw boom 1.5 meter hoog is, en dat je de lampjes 8 uur per dag laat branden.

De prijs van stroom bedraagt momenteel gemiddeld 0,89 euro per kWh. Funfact: in januari vorig jaar lag die prijs op 0,24 euro.

Berekening: Dit kost het energieverbruik van je kerstboom

Als je LED-lampjes hebt met een vermogen van 6 Watt (meest gebruikelijk), dan kost dan 1,33 euro aan stroomverbruik voor 100 lampjes.

Gloeilampjes

Natuurlijk, LED-lampjes zijn iets duurder om aan te schaffen, maar gezien de huidige energieprijzen verdien je dat veel sneller terug. Ter vergelijking: Ter vergelijking: honderd ouderwetse gloeilampjes verbruiken in dezelfde periode voor zo’n 9,34 euro aan stroom. De conclusie is dan ook simpel. Als je LED-verlichting in je kerstboom hebt hangen, ben je veel goedkoper uit.