Bereid je voor: aankomende winter mogelijk de koudste van de eeuw

In Nederland is het momenteel nog best lekker warm. Hoewel het herfstseizoen officieel haar intrede heeft gemaakt, merken we daar vooralsnog maar weinig van. 

Winter

Langzaamaan komt de winter ons tegemoet. Op 22 december is het officieel zover. Wil jij weten wat het winterseizoen voor ons in petto heeft? In dit artikel lees je er meer over!

De afgelopen jaren is het weer steeds extremer geworden, niet alleen in de wintermaanden. Volgens deskundigen waren de afgelopen vijf zomers de meest warme ooit in Europa.

Ook in het voorjaar wordt het steeds warmer. In de afgelopen vijf jaar lag de temperatuur in het voorjaar gemiddeld twee graden hoger.

Winters worden daarentegen steeds kouder. Dat geeft aan dat er iets verandert. Er ontstaat een groter verschil tussen het voor- en najaar.

Specialisten

Specialisten spreken hun verwachtingen uit, en verwachten dat de temperaturen eind oktobers fors beginnen te dalen. Hoe het er nu naar uitziet, is dat we in het overgrote deel van Europa te maken krijgen met temperaturen die twee tot drie graden lager zijn dan in voorgaande jaren.

NASA

Binnen meerdere diverse wetenschappelijke kringen, geldt de opvatting dat de winter van 2023/2024 enorm koud wordt. Specialisten van NASA melden een ‘aanzienlijke afkoeling’ in de komende winters. De oorzaak hiervoor is de verminderde zonneactiviteit.

Cat On Snow Covered Ground

Winterweer

Wat je misschien niet wist, is dat Fransen zo hun eigen, opmerkelijke, technieken hebben om het winterweer te voorspellen.

Er blijken een hoop Fransen naar de lengte van de Gele Gentiaan te kijken. Dat is een inheemse plant. Hiermee kunnen zij naar eigen zeggen inschatten hoeveel sneeuw er gaat vallen.

En je raad het al: de plant suggereert een strenge, sneeuwrijke winter. Of deze methode betrouwbaar is, is niet bekend. Wel kunnen we dit een signaal noemen dat we ons kunnen opmaken voor een koude winterperiode.

Want als het in Frankrijk koud gaat worden en de voorspellingen van wetenschappers komen uit….Dan staat ons natuurlijk ook streng winterweer te wachten.

Warme kleren

Wat dat voor jou betekent? Nouja, je zult het vast wel overleven. Maar warme kleren, handschoenen en een winterjas zijn geen overbodige luxe. Je hebt nog tijd voldoende 😉

snowman, toy, snow

 

Scroll naar boven