Belgische vervoersmaatschappij haalt ‘walgelijke’ reclame van bussen

Belgische vervoersmaatschappij haalt 'walgelijke' reclame van bussen

De Belgische vervoersmaatschappij De Lijn heeft besloten een controversiële reclamecampagne per direct van de achterkant van haar bussen te schrappen. Het besluit is genomen nadat het bedrijf werd overladen met klachten van mensen die spraken over een ‘walgelijke’ advertentie. Ook in het Vlaamse Parlement kwamen er kritische vragen.

Op de bussen stond een advertentie van onderzoekscentrum SGS te zien met de tekst: ‘Verlicht je energiefactuur, doe mee aan geneesmiddelenonderzoek’. ”Kwetsbare mensen die zwarte sneeuw zien door de dure energie worden opgeroepen hun gezondheid op het spel te zetten”, aldus een van de klagers.

Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open VLD) beklemtoonde na kritische vragen in het Vlaams Parlement dat De Lijn na de klachten de affiches onmiddellijk verwijderde. Of De Lijn de affiche niet zelf had moeten weren? ”De reclame was niet in strijd met de wet noch met de deontologische code van De Lijn.” Ook de Jury voor Eerlijke Reclamepraktijken (JEP) nam overigens aanstoot aan de affiche, die “onrechtmatig inspeelt op de precaire financiële situatie waarin mensen door de energiecrisis kunnen verkeren.”

Laat een reactie achter

Scroll naar boven