Belgische stiefopa (70) wilde altijd op de kinderen passen, nu blijkt waarom

Belgische stiefopa (70) wilde altijd op de kinderen passen, nu blijkt waarom

De afgelopen zeven jaar waren voor drie kinderen uit het Belgische Linter afgrijselijk. Hun stiefopa Luc B. heeft hen namelijk misbruikt. Afgelopen dinsdag is de man door de rechtbank in Leuven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar.

Aan Het Laatste Nieuws vertelt de moeder van de kinderen, Sofie, dat ze zichzelf voelt alsof ze gefaald heeft. In de eerste jaren dat ze samen is met haar vriend, de zoon van B., lijkt het samengestelde gezin het ontzettend goed met elkaar te kunnen vinden.

”We woonden zelfs even samen met Luc en zijn vrouw – zij heeft nergens van geweten – terwijl mijn vriend en ik aan het verbouwen waren. Luc stond altijd op de eerste rij om ons te helpen met de kinderen. En nu weten we waarom hij erg behulpzaam was.”

Belgische stiefopa (70) wilde altijd op de kinderen passen, nu blijkt waarom

SMS van zoon

De feiten komen aan het licht nadat haar zestienjarige zoon een SMS stuurt naar zijn moeder. Dat bericht is cryptisch: ”Je denkt dat ik niet veel doe voor jou, maar dat is wel zo. Ik steek veel weg”, stuurde hij. Sofie voelt dat er iets niet klopt en ze vraagt wat dit te betekenen heeft.

Daar krijgt ze in eerste instantie geen antwoord op, maar uiteindelijk zegt haar zoon: ”Beloof me dat je niet kwaad zult zijn maar ik word al jarenlang  misbruikt door Luc.”

Op jonge leeftijd

Dat blijft te zijn begonnen in 2015, als de drie kinderen respectievelijk 5, 7 en 9 jaar oud zijn. Alledrie weten ze niet dat hun opa zich keer op keer aan hen vergrijpt.

De jongen verklaarde in de rechtbank dat het zo vaak gebeurde dat het veranderde in een automatisme. De opa had zoveel macht over de kinderen dat geen van hen iets durfde te zeggen tegen hun moeder of stiefvader.

Moeder kapot van verdriet

”Daar voel ik mij verschrikkelijk bij”, vertelt Sofie. De afgelopen zeven jaar moeten voor hen een hel zijn geweest. Hun onschuld werd afgepakt, terwijl ik Luc mijn kinderen toevertrouwde. Ik heb ze altijd beschermd, dat was mijn taak als moeder. Maar ik kom tot besef dat dat niet gelukt is. Ik heb gefaald. Zo voelt het.”

Ze vervolgt: “Ik vermoed dat mijn zoon bijna wekelijks misbruikt werd. Bij hem moet de emmer die maandagochtend in november zijn overgelopen. De dag ervoor was hij nog bij Luc. Ik weet niet wat daar gebeurd is, maar achteraf ben ik te weten gekomen dat hij in die periode niet meer wilde leven. Hij hield dat zware geheim niet langer meer vol.”

Stiefopa vindt kinderen schuldig

Een week nadat de kinderen aangifte doen, wordt Luc opgepakt. De geesteszieke man legt de schuld in eerste instantie ook bij de kinderen: ”Die zeiden geen nee”. Gelukkig werd dat tijdens de zitting vorige maand rechtgezet door de procureur: een kind kan nooit die verantwoordelijkheid dragen.”

De kinderen krijgen ieder 10.000 euro schadevergoeding. Inmiddels probeert het gezin hun leven weer op te pakken. “Het is een drama waar we door moeten. Maar ik merk dat de kinderen sindsdien beter met elkaar overeenkomen, zonder dat ze iets uitspreken tegen elkaar. Ze knuffelen meer, spelen meer spelletjes samen. Ze maken minder ruzie. Dit trauma is dan toch voor iets goed geweest.”

Scroll naar boven