Belgische moeder stopt baby’tje in een zak en gooit het kind in de open haard

Belgische moeder stopt baby'tje in een zak en gooit het kind in de open haard

Een pasgeboren baby’tje is drie jaar geleden op beestachtige wijze omgekomen. Dat blijkt uit het proces tegen de moeder, dat vanmorgen heeft plaatsgevonden. 

Volgens een psychiatrisch rapport is moeder K.A. (31) uit Liedekerke ‘zwakbegaafd, naïef en goedgelovig. De rechtbank kon dit zelf niet vaststellen, want de vrouw kwam vandaag niet opdagen. Alleen haar advocaten waren gekomen, zo meldt HLN.

Baby

Op 26 augustus 2020 bezoekt K.A. de eerste hulp. Ze heeft verw0ndingen van gynaecologische aard. Tegen de artsen vertelt de vrouw dat ze ‘net is bevallen’ en uit schrik het kind aan haar vriend heeft gegeven. Die zou het baby’tje naar het Onze Lieve Vrouwen-ziekenhuis in Aalst hebben gebracht.

Maar daar weten ze nergens van. De vrouw weigert het telefoonnummer van haar vriend te geven. Wel belt ze hem zelf op en zegt dan: ”Oh, de baby leeft niet meer. Hij heeft het kind dan maar verbrand in een ton.” De artsen zijn in alle staten en halen direct de p0litie erbij.

Kachel

Bij een uitgebreider verhoor komt K.A met een ander verhaal. Ze zegt dat ze bevallen is in het bijzijn van haar ouders, waar ze samen met haar driejarige zoontje woont.

”Ik knipte de navelstreng door, maar de baby ademde en huilde. Daarna heb ik hem op de grond gelegd en ben eventjes weg gegaan. Toen ik terugkwam, leefde de baby niet meer. Ik heb het lichaampje met placenta en al in een zak gestopt en achter het duivenhok in de tuin gelegd.”

”Een paar dagen later heb ik alles in een fleecedeken gewikkeld en toen heb ik alles in de kachel van mijn ouders gegooid.”

Huiszoeking

Bij een huizoeking wordt in de garage een vuilniszak gevonden met een verkoold lichaampje. K.A. wordt aangehouden en in de cel gezet. Daar zou ze zeven maanden zitten.

Maar het onderzoek verloopt niet gemakkelijk. A. wijzigt haar verhaal meermaals en door het verbranden van het lichaam is het moeilijk meer vast te stellen wat er gebeurd is.

Wat wel duidelijk is, is dat het kindje te vroeg geboren werd, na 28 tot 30 weken. De vader was een getrouwde man die K.A. online had ontmoet.

Geen bewijs

Het zal nooit duidelijk worden wat er gebeurd is na de zwangerschap. ”Er zijn verschillende mogelijkheden mogelijk”, aldus openbaar aanklager Gilles Blondeau.

”Uiteindelijk kan niet worden aangetoond dat ze de intentie had om het baby’tje het leven te ontnemen en dus kan ze alleen vervolgd worden voor opzettelijke d00dslag. Doordat het lichaampje is verbrand is er geen bewijs dat het gaat om m00rd.”

Belgische moeder stopt baby'tje in een zak en gooit het kind in de open haard

De maximale straf die K.A. kan krijgen bedraagt twee jaar. Omdat ze een blanco strafblad heeft, heeft de aanklager besloten tot een eis van 18 maanden voorwaardelijk.

Begeleiding

Volgens de aanklager wordt de maatschappij niet geholpen door K.A. vast te zetten. ”Ze heeft begeleiding nodig, zoals een psychiater.” De kans dat K.A dus alsnog in de cel terechtkomt voor wat ze heeft gedaan, is verwaarloosbaar. Over 2 weken wordt de zaak hervat.

Scroll naar boven