Belgische familie had veel zin in vakantie van 13.000 euro, maar wordt geweigerd

Het Belgische gezin Kumpen uit Heusden-Zolder kan fluiten naar tweeweekse vakantie naar Amerika. Het gezin heeft de verkeerde documenten aangevraagd, en mag daardoor het land niet in. ”We zijn 13.000 euro kwijt!”

Vakantie

Stefan, zijn vrouw Marie-Louise, hun zonen Ludwig en Sven en hun vriendinnen zouden afgelopen zaterdag naar Amerika vliegen. Met de nadruk op zouden, want de vakantie ging niet door.

Tegen het Nieuwsblad vertelt vader Stefan waarom. ”Twee maanden geleden hadden we voor ons zessen rechtstreeks bij KLM geboekt, dus niet via een reisbureau. We zouden naar Los Angeles gaan en wilden twee weken langs de westkust gaan trekken.”

Belgisch gezin had heel veel zin vakantie van 13.000 euro, maar wordt geweigerd

ESTA-document

Vorige week woensdag krijgt Stefan bericht van KLM. Er wordt aangegeven dat het ESTA-document nog in orde gemaakt moet worden. Dat is een digitale reisvergunning die nodig is om zonder visum naar de Verenigde Staten te reizen. En dan gaat het mis.

”Tijdens het invullen van het document kreeg ik de vraag of ik ooit in Cuba was geweest. ‘Ja’, vulde ik in. Vorig jaar zijn we met zijn zessen naar Cuba gereisd.”

”Maar meteen nadat ik ‘ja’ invulde, verscheen er een melding dat we met ESTA-document de VS niet binnen mochten. We moesten allen een visum hebben.”

Cuba

”En dat allemaal omdat we in Cuba waren geweest.” Stefan wist niet dat de Verenigde Staten het land begin 2021 hebben toegevoegd aan een lijst van landen die beschouwd worden als ‘staatssponsoren van terr0risme’. Op de lijst staan ook Irak, Noord-Korea en Syrië.

Het gevolg hiervan is dat een visum nodig is om de VS binnen te komen. ”Dat moesten we ineens snel regelen. We moesten een interview laten afnemen op de Amerikaanse ambassade in Brussel. Maar dat kon pas na acht tot tien dagen. En dan zou het ook nog weken duren voordat we een visum zouden krijgen.”

Belgisch gezin had heel veel zin vakantie van 13.000 euro, maar wordt geweigerd

Reis gaat niet door

Kortom: de reis van het zestal ging niet door. ”We verliezen hiermee een hoop geld.” Stefan had voor de vliegtickets alleen al 7.600 euro betaald.

”Ik had ook al hotels geboekt voor 2.300 euro, een auto gehuurd voor 1.200 euro en ook nog eens activiteiten op voorhand geboekt en betaald. In totaal gaat het om zo’n 13.000 euro. Dat geld zijn we nu kwijt.”

Boos op KLM

Stefan is boos op KLM. Die hebben hem niet ingelicht over de documenten die hij nodig heeft. Als hij contact opneemt met KLM, krijgt hij te horen dat zij die verantwoordelijkheid ook niet hebben.

”Ze zijn alleen verantwoordelijk voor de vluchten zeggen ze. Als ze mij bij het boeken gelijk hadden verteld dat we een visum nodig hadden, hadden we nog genoeg tijd gehad.”

Andere bestemming

Door zijn verhaal te delen wil Stefan ervoor zorgen dat wat hem is overkomen, andere mensen niet ook overkomt. ”Bij deze weten ze nu dat ze een visum nodig hebben.”

Stefan is weliswaar teleurgesteld, maar heeft nog even last minute een reis geboekt naar de Dominicaanse Republiek. Vier dagen geleden stapten de zes op het vliegtuig. ”Dan zullen we daar maar even volop van genieten”, aldus Stefan tegen het Nieuwsblad.

Scroll naar boven