Belastinginspecteur zwijgt niet langer: ”Mensen worden zwaar belazerd”

Belastinginspecteur zwijgt niet langer: ''Mensen worden zwaar belazerd''

Tot grote schrik van de overheid heeft oud-hoofdinspecteur van de Belastingdienst Wilma Berhout (67) nu besloten een boekje open te doen over wat er allemaal gebeurt bij de fiscus: ‘U en ik worden flink belazerd.’

Belastingdienst

Tegenover het Algemeen Dagblad is Berkhout een open boek. Na zo’n dertig jaar gewerkt te hebben voor de Belastingdienst, heeft ze besloten niet langer te zwijgen.

Dat het daar helemaal fout zou gaan, is iets wat Berhout al signaleerde. Maar nu is het tijd om open kaart te spelen. En dat doet ze dan ook.

Belastinginspecteur zwijgt niet langer: ''Mensen worden zwaar belazerd''

Geen bedrijf

Op de vraag wat er precies mis is met de Belastingdienst zegt ze: ”Heel lang niets. Het liep goed, de dienst was klantgericht. Ik voelde me als een vis in het water.”

”Toen werd alles opgeknipt, complex, bureaucratisch. Alles werd ondergeschikt aan een van tevoren afgesproken resultaat.”

”De overheid is geen bedrijf. Ik heb daarvoor gewaarschuwd en heb gelijk gekregen. De Belastingdienst moest ineens ook toeslagen gaan uitkeren. Dat druist in tegen het karakter van mensen die er werken: geld weggeven in plaats van incasseren. Het werd de dienst door de strot geduwd. Met alle gevolgen van dien.”

Wantrouwen

Een goed voorbeeld hiervan is de toeslagenaffaire. ”De onderliggende fout is dat de overheid burgers met wantrouwen ging bekijken. Er wordt op hypes gereageerd.”

Werken is uitbuiting

Berhout vervolgt: ”Werken is in dit land bijna uitbuiting geworden. De ‘handige Harries’ ontwijken belasting en liggen op het strand. En dat werd en wordt gefaciliteerd door mijn beroepsgroep.”

”Toen ik bij de Belastingdienst vertrok, werd ik benaderd door belastingconsultants: wil je bij ons komen? Nee! Die mensen maken de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter. De rijken moeten zo min mogelijk belasting betaling. Dat is de insteek en daarvan word ik misselijk.”

Belastinginspecteur zwijgt niet langer: ''Mensen worden zwaar belazerd''

Pensioen

Volgens Berhout worden we ‘belazerd’ en dat is een zeer ernstige zaak. ”Er wordt al jaren een dusdanig verkeerde methode gebruikt dat de pensioenen de afgelopen jaren vrijwel niet meestegen met de inflatie.”

”De risico’s liggen bij de pensioenfondsdeelnemers, die er niets over te zeggen hebben. Ze hebben niet in de gaten dat ze straks tegen problemen kunnen aanlopen.”

”Door de schommelingen op de beurs gaan de uitkeringen op en neer. Je kunt in een situatie terechtkomen dat je het ene jaar wel een hyptheek kunt krijgen, maar het jaar erna niet. Dit omdat je pensioenuitkering ineens een stuk lager is door dalende beurskoersen.”

Nieuwe stelsel

Volgens Berkhout wordt het pensioenstelsel al vijftien jaar lang ‘stap voor stap afgebroken’. ”Een pensioen is geen financieel product. Dat is een denkfout.”

”De banken, werkgevers en beleggingsmaatschappijen profiteren ervan. Straks nog meer dan voorheen. Het nieuwe stelsel wordt ook niet berekend op inflatie. Ik voorspel dat dit een grotere kwestie gaan worden dan de toeslagenaffaire. Heel veel mensen gaan een hoge prijs betalen.”

Scroll naar boven