Bekendste pretpark van ons land wil af van contant geld

Bekendste pretpark van ons land wil af van betalen met contant geld

Op steeds meer plekken in de Efteling is het alleen nog maar mogelijk om met je pinpas te betalen. Betalen met contant geld wordt op steeds minder plekken in het park geaccepteerd. Dat meldt looopings.nl, dat in de materie is gedoken.

Contant

”Bij veel mobiele verkooppunten, zoals karren met hapjes en drankjes, werd contant geld al niet meer geaccepteerd. Het park breid dat nu steeds verder uit. Ook op verschillende horecalocaties kun je op dit moment enkel nog betalen met je pinpas, zo valt er te lezen.

De website wijst op een splinternieuw voorbeeld. In de recent geopende supermartkt In den Swarte Kat wordt gewerkt met zelfscankassa’s.

Bekendste pretpark van ons land wil af van betalen met contant geld

Hier is contant betalen niet meer mogelijk. Bezoekers kunnen hier enkel gebruikmaken van contactloze betalingen of met de pinpas. Bij de Nomada-hoek van restaurant Kashba kun je eveneens alleen nog maar digitaal betalen.

Dat geldt ook voor horecapunt ’t Korfje, bij speeltuin Kleuterhof. Wie hier iets weer bestellen, kan dat alleen nog betalen met een pinpas, of met een mobiele applicatie. Op de balie is zelfs een bordje geplaatst waarop staat dat contant geld niet langer geaccepteerd wordt.

Frisdrankautomaten

En dan zijn er nog frisdrankautomaten. Hier kon je voorheen muntgeld in stoppen voor een verfrissend colaatje of flesje met Fanta.

Ook hier steekt de Efteling nu een stokje voor. Wie drank uit de automaat wil halen, lukt dat alleen nog middels een pinpas, een smartphone of een smartwatch. Allemaal digitaal dus.

Bekendste pretpark van ons land wil af van contant geld

Aanpassing op website

Op de informatiepagina van de Efteling zijn de betaalmogelijkheden nu ook aangepast. Eerder vermeldde het park nog dat je met contant geld ‘overal terecht’ kunt.

Inmiddels heeft het themapark in Kaatsheuvel aangepast. De uitzonderingen worden nu ook vermeld. Vermoed wordt dat de Efteling op den duur ook afscheid wil nemen van contant geld. Eerder gaf het park nog aan hier niets voor te voelen, maar de recente ontwikkelingen laten anders zien.

Hellendoorn

Vorige maand brachten wij het nieuws dat Avonturenpark Hellendoorn per direct had besloten om betalen met contant geld onmogelijk te maken.

Hier kwam massieve kritiek op. In het park is er nog maar een optie om met cash te betalen, via een wisselautomaat. Wie er cash geld in gooit, krijgt een oplaadkaart terug. Mensen die aan het eind van de dag nog saldo over hebben, kunnen de kaart weer inleveren en krijgen het resterende saldo terug.

Wet

Deze week werd duidelijk dat de Europese Commissie (EC) werkt aan een wet waarin er afscheid genomen moet worden van ‘pin only’ winkels.

De Commissie wil dat contant geld overal geaccepteerd wordt, omdat het een wettig betaalmiddel is. Slechts bij uitzondering mogen winkeliers een cashbetaling weigeren, bijvoorbeeld wanneer ze niet genoeg wisselgeld hebben. Het is nog niet helder wanneer de wet er komt.

Scroll naar boven