Bejaarde man mag dementerende vrouw niet meer zien: ”Niet goed voor haar”

Bejaarde man mag dementerende vrouw niet meer zien: ''Niet goed voor haar''

De Eindhovense zorginstelling Archipel verbiedt een bejaarde man om zijn dementerende vrouw te bezoeken. De zorginstelling vindt dat ‘niet goed’ voor de vrouw en is van mening dat haar belang het zwaarst moet wegen. Nu is de rechter het daarmee eens. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Man kapot van verdriet

De man, een tachtiger, is kapot van verdriet. Ten einde raad spande hij vorige maand een kort geding aan tegen Archipel, omdat hij de vrouw niet meer mag bezoeken.

Volgens de man handelt Archipel op eigen houtje en is dat volledig in strijd met zijn recht op family life. Hij mist zijn vrouw enorm en wil haar zien.

Bejaarde man mag zijn dementerende vrouw niet meer bezoeken

De twee woonden sinds het jaar 2000 samen. De vrouw, inmiddels halverwege de 80, machtigde haar zoon in 2019 om besluiten over zorg en geld te nemen.

Halverwege 2020 was ze door haar dementerende toestand niet meer in staat om het allemaal zelf te regelen, zo is te lezen in de rechterlijke uitspraak.

Wrevel

In november 2020 onstond er ‘wrevel’ tussen de man en de vrouw. Dit escaleerde en de man kreeg een huisverbod. Maar wanneer ze een maand later in zorginstelling Regina Pacis in Arnhem wordt opgenomen, wil ze dat hij weer op bezoek komt. Ze mist haar man.

De instelling steekt hier een stokje voor. Zij denken dat het niet goed is voor de mentale toestand van de vrouw. De man mag alleen komen onder begeleiding.

Archipel

Inmiddels verblijft de vrouw in zorginstelling Archipel in Eindhoven. Die besluit begin dit jaar, ook op verzoek van de zoon, dat de man niet welkom is..

Volgens Archipel mist de vrouw haar man niet. Als ze hem binnen zouden laten, zou dat wel eens kunnen leiden tot een hoop nare herinneringen. Ze zou bang kunnen worden.

‘Alleen maar huurder’

Archipel verklaarde in de rechtbank dat de man ‘geen recht op family life’ heeft. De zorginstelling claimt dat de twee weliswaar 20 jaar samen waren, maar dat ze nooit getrouwd waren. Ook hadden ze geen samenlevingscontract. Volgens Archipel was hij ‘slechts huurder’.

Dat word ontkracht door de rechtbank. Die is van mening dat de twee wel degelijk een relatie met elkaar hadden. De rechter vindt echter dat ‘het belang van de vrouw’ zwaarder moet wegen en schaart zich daarom achter Archipel: de man mag zijn vrouw nooit meer zien.

Het is nog niet bekend of de man in hoger beroep gaat.

Scroll naar boven