Beelden: Honderden boeren naar Den Bosch

Beelden: Honderden boeren naar Den Bosch

In Den Bosch is het momenteel ‘herres’ (straattaal voor chaos). Honderden boeren zijn vanmorgen naar het provinciehuis gekomen uit protest tegen de beruchte stalvergunning. FDF (Farmers Defence Force) riep boeren op massaal te komen.

Emissiearme stallen

Boeren moeten voor 2024 hun stallen aanpassen om minder stikstof uit te stoten. Hiervoor dienen zij een vergunning aan te vragen. Er zijn echter twijfels over het nut van deze zogeheten emissiearme stallen. De Raad van State oordeelde eerder al dat het onzeker is of het wel echt helpt.

De provincie Noord-Brabant besloot daarop tijdelijk geen vergunningen meer af te geven. Het ministerie van Landbouw moet opheldering geven.

‘Onmogelijk’

Volgens een woordvoerder van FDF is er voor boeren te weinig tijd om voor 2024 een vergunning aan te vragen en om de stallen aan te passen.

Daar komt nog eens bij dat het dus helemaal niet duidelijk is of de aanpassingen wel nut hebben. Stallen aanpassen kost enorm veel geld en de boeren zijn bang dat het kabinet uit het niets dan weer met andere regels op de proppen komt als blijkt dat het inderdaad geen nut heeft.

Scroll naar boven